Shutterstock
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Zgradu je dizajnirala danska firma „Hening Larsen arhitekt“ u saradnji sa dansko-islandskim umetnikom Olafurom Elijasonom. Konstrukcija se sastoji od čeličnog okvira obloženog staklenim panelima geometrijskog oblika različitih boja. Zgrada je prvobitno bila deo rekonstrukcije oblasti Austurhofn nazvane Svetski trgovinski centar Rejkjavik, koja je bila privremeno napuštena kada je zavladala svetska ekonomska kriza 2008. godine. Prvobitno je planirano da projekat obuhvati hotel sa 400 soba, luksuzne apartmane, maloprodajne jedinice, restorane, parking i novo sedište islandske banke Landsbanki. Ovi povezani razvoji su stavljeni na čekanje, ali je nastavljena izgradnja do 2018. godine, a od 2022. godine razvoj je skoro završen.

Izgradnja

Izgradnja je počela 2007. godine, ali je zaustavljena sa početkom finansijske krize. Završetak građevine bio je neizvestan sve do 2008. kad je vlada odlučila da u potpunosti finansira ostatak troškova izgradnje poluizgrađene koncertne dvorane. Nekoliko godina je to bio jedini građevinski projekat koji je postojao na Islandu. Zgrada je dobila ime na Dan islandske muzike 11. decembra 2009. godine, a pre toga se zvala Koncertna dvorana i konferencijski centar. Zgrada je prva namenski izgrađena koncertna dvorana u Rejkjaviku i razvijena je u konsultaciji sa umetničkim savetnikom Vladimirom Aškenazijem i međunarodnim konsultantom Jasperom Parotom iz HarisonParrotta. U njoj se nalaze Islandski simfonijski orkestar i kancelarije Islandske opere.

Nastupi

Na koncertu otvaranja 4. maja 2011. godine, Islandski simfonijski orkestar nastupio je pod dirigentskom palicom Vladimira Aškenazija sa islandskim pijanistom Vikingurom Olafsonom kao solistom.

Islandska opera nastupa u koncertnoj dvorani iako je prostor prvenstveno dizajniran za koncerte, bez zavese, proscenijuma i bilo koje od tradicionalnih scenskih mašina.

Godine 2013. zgrada je dobila nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu. U 2017. godini održano je godišnje Svetsko jo-jo takmičenje, gde se preko hiljadu takmičara iz preko 30 zemalja takmičilo za šest šampionskih titula. Bilo je to tek drugi put da je takmičenje održano u Evropi.

Dizajn

Staklenu fasadu zgrade čini 714 LED sijalica, 486 u istočnom delu zgrade i 228 u zapadnom delu. Ova svetla prikazuju video-rad koji je dizajnirao Olafur Elijason. U 2021. za desetogodišnjicu zgrade, Elijason je napravio 12 novih svetlosnih radova za izlaganje na staklu, po jedan za svaki mesec u godini. Godine 2014. Elijason je prvi put omogućio drugim umetnicima pristup naprednom sistemu osvetljenja zgrade, kada su umetnici Atli Bolason i Oven Hindli izložili interaktivno umetničko delo PONG, zasnovano na klasičnoj arkadnoj igri Pong, za gradsku noć kulture. Ovo je bio prvi put da je fasada postavljena za druge namene osim za puštanje video-zapisa, a PONG je ponovo prikazan sledeće godine kao deo festivala Sonar Rejkjavik. Ovo je označilo početak šire upotrebe svetle fasade, jer su Harpa, Studio Olafur Elijason i grad Rejkjavik počeli da otvaraju prijave za umetničke predloge za korišćenje fasade svake sledeće godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading