nesanica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Wirecutter vam donosi nekoliko jednostavnih praksi koje možete isprobati kada vam napori da zaspite ne idu dobro. Svaki je podržan naučnim istraživanjem ili stručnim savetima. Što je najvažnije, lako se prave i ne zahtevaju specijalnu opremu ili pripremu.

Naravno, ako redovno patite od nesanice, vaš prvi korak treba da bude razgovor sa svojim lekarom.

PATITE OD NESANICE? Zaspaćete za minut ako probate neki od ovih trikova

Shuterstoock

 

 

Međutim, ako se borite sa povremenim napadima nesanice, ovo "tajno oružje" može vam pomoći da ga pobedite.

"Skenirajte" svoje telo

Iako zvuči kao čudan, visokotehnološki izraz, skeniranje tela je oblik meditacije svesnosti koja uključuje metodično fokusiranje na svaki deo vašeg tela, od glave do pete. Studije su pokazale da tehnike meditacije svesnosti poboljšavaju kvalitet sna i mogu biti održiv tretman za odrasle sa hroničnom nesanicom. To je zato što meditacija svesnosti ima tendenciju da utiša ometajuće misaone obrasce koji izazivaju anksioznost i dovode do nesanice.

Zagrejte noge

Ispostavilo se da ljudi koji nose čarape u krevetu znaju šta rade. Mala studija iz 2018. godine pokazala je da spavanje u čarapama može pomoći da brže zaspite. Kako je naučnik za spavanje Roi Rajmann rekao za Wirecutter, kada je koža topla, senzori temperature u vašem telu šalju signale u područje vašeg mozga zaduženo za spavanje i temperaturu.

PATITE OD NESANICE? Zaspaćete za minut ako probate neki od ovih trikova

Foto: Shutterstock

 

Mozak toplu kožu tumači kao signal da je u redu odspavati.

Masaža glave

Kada ležite u krevetu i gledate u plafon, pokušajte da locirate dve tačke odmah iza ušiju. Ovo su Anmian tačke, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, one igraju ulogu u promovisanju sna. Pošto je akupresura neinvazivna praksa, ne škodi da vidite da li radi za vas.

tačke na glavi

Foto: Printscreen/suggestionbd.top

 

Ustanite iz kreveta

Kada sve drugo ne uspe, ustanite iz kreveta i promenite okruženje. Stručnjaci za spavanje upozoravaju da bi ustajanje iz kreveta trebalo da bude vaš poslednji napor. Američka akademija za medicinu spavanja preporučuje da napustite spavaću sobu da biste čitali ili radili neku drugu tihu aktivnost (dok prigušujete svetla) ako ste budni i nemirni nakon 20 minuta neuspelog sna. Kada se ponovo osećate opušteno i pospano, pokušajte da legnete i zaspite.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading