Vašington noću
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Policija Belvua, grada u Vašingtonu, potvrdila je informaciju da je u pretrpanoj garaži nedavno preminulog muškarca pronašla neaktivnu i zarđalu raketu koja je mogla da nosi nuklearnu bojevu glavu! Saznanje o postojanju rakete podstaklo je hitnu posetu lokalnog policijskog odeljenja za bombe, čiji su pripadnici utvrdili da projektil ne predstavlja nikakvu pretnju.

"Članovi odeljenja su potvrdili da je objekat neaktivan, odnosno da ne sadrži raketno gorivo. Drugim rečima, reč je o artefaktu bez opasnosti od eksplozije", rekli su predstavnici policije Belvia.

Šta je muškarac držao u garaži, policija je saznala nakon intervencije zaposlenih u Državnom muzeju američkog vazduhoplovstva u Ohaju, kojima je pokojnikov komšija ponudio da donira raketu poznatu kao Daglas AIR-2 Genie. Raketa Douglas AIR-2 Genie prvi put je testirana 1956. godine i dizajnirana je kao raketa vazduh-vazduh koja je mogla da nosi bojevu glavu V25 od 1,5 kilotona.

„Pošto projektil više nije bio upotrebljiv, vojska je odbila da ga preuzme. Tako da je istorijska raketa ostala kod pokojnikovog komšije, koji planira da je restaurira, a zatim izloži u muzeju“, saopštile su vlasti. Pokojni komšija je raketu, navodno, nabavio sasvim slučajno, u dvorištu čoveka koji je izložio sve što mu nije trebalo i organizovao prodaju.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading