RODITELJI GA GLEDAJU KAO PROPALICU Mladić jednim pitanjem pokrenuo lavinu na mrežama: Da li je ovo najveći problem mladih kod nas?
Foto: Alo.rs

Iako je tek prošle godine završio srednju školu i iako iza sebe ima bezbroj poslova koje je radio tokom školovanja, jedan momak (19) iz Srbije požalio se da svakodnevno oseća da ga roditelji gledaju kao "propalicu".

Kako je neimenovani momak objasnio na srpskom delu Redita, već par meseci između oca i majke čuje priče o njemu koje mu se ne sviđaju - da je neodgovoran, tvrdoglav i da ništa neće uspeti u životu. Potraživši savet od drugih ljudi, jer ga, kaže, već sve psihički opterećuje, otvorio je nažalost temu s kojom se mnogi mladi susreću.

"Konstantno se već par meseci vrte priče između mojih (pogotovo uveče kada legnem i kada misle da ih ne čujem) kako sam neodgovoran, tvrdoglav, kako nigde neću moći da radim itd. U prevodu propalitet", napisao je on i dodao da se nakon srednje oprobao u specijalnim jedinicama, ali da je shvatio da to nije za njega.

Objasnio je takođe, da je u međuvremenu od druga dobio predlog za posao na brodu, za šta se zainteresovao i da će verovatno na brodu uskoro početi i da radi. Ipak, situacija u kući je i dalje ista.

"Ne tražim im novac, trudim se da nisam teret"

"Do sada sam radio brdo stvari, od branja maline, kupine, borovnice i ostalih stvari do građevine na leto i nebrojeno puno stvari. Telefon preko kojeg ovo pišem je kupljen sopstvenim novcem. Ne tražim novac ni za šta od njih iako ne radim, čak im ponekad i kupim ponešto od potrepština, sam održavam auto koji sam od njih nasledio takoreći i trudim se maksimalno da ne budem teret, ali i pored toga im smetam.

Upoređuju me sa drugima, kritikuju i sve što uz to ide. Došlo je dotle da je ovo krenulo da utiče na mene psihički, a da nemam kome da kažem. Šta je na meni u ovoj situaciji koja izgleda totalno nerešivo?", pitao se 19-godišnjak na kraju svoje ispovesti.

"Nažalost, to je mentalitet naših roditelja"

Pored reči uteha da će "sve doći na svoje mesto", i da će se vremenom iskristalisati da li je vredan ili ne, mnogi su mu priznali da prolaze ili su prošli kroz isto i da veliki deo problema leži u tome što roditelji misle da je stalan posao najbolji posao.

"Misliće da si neuspeh dokle god nemaš stalan posao koji oni u glavi vide kao siguran. Moj ti je savet da što pre odeš od kuće u neki grad, nađi posao i počni da štediš da uložiš u sebe. OK je da roditelj bude uznemiren što dete luta kroz život bez nekog usmerenja ali tebi je tek 19 godina, imaš brdo vremena i prilika a mislim da ćeš gubiti vreme ako pokušaš da im objasniš kako ti vidiš sve", "Nažalost, to je mentalitet naših roditelja. Ne svih, ali su u velikom broju. Moja i dan danas kaže 'žali bože položenih ispita i diploma' jer se ne bavim time što je ona zacrtala da ću raditi kada završim fakultet. Mnogo roditelja svoje snove i hirove pokušava preko deteta da ostvari, a to ne ide tako", pisali su mu oni.

Roditelji nikad zadovoljni?

A onda se javila još jedna devojka, te napisala da nekad, i pored očiglednog uspeha i dobrog života, postoje stvari zbog kojih roditelji mogu iskazati nezadovoljstvo.

"Čim sam odlučila da radim ono što ja želim posle faksa (koji sam upisala jer su me pritiskali), odmah krenuli sa pričom da ništa od mene neće biti. Sedam godina kasnije, živim sama, imam svoj posao, mačku, divnog dečka i opet im ne valja jer mi je vreme da rađam a ne da putujem, uživam u hobijima, i brinem se o mački. Jednostavno, nikad zadovoljni", priznala je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading