Profesor
Foto: Alo/Foto: printscreen/TikTok

Prethodne nedelje durštvene mreže i portali bili su poprište velike 'borbe' za tačno rešenje jednog matematičkog zadatka, koji je bio veoma dvosmislen i nudio više rezultata u zavisnosti od toga koja računska operacija se prva primeni. Čitava halabuka oko rešenja privukla je pažnju i jednog profesora sa Berklija koji se potrudio da podrobno objasni zašto u ovoj 'bici' nema pobednika i jedinstvenog rezultata, ali je sve to zajedno samo poslužilo kao šlagvort za novu turu zadataka koji podrivaju mozganje i rasprave.

Profesor iz Hrvatske Toni Milun na svoj TikTok postavio je video u kom rešava sledeći izraz: 16:4(3+1), a zatim naveo da će ljudi, zavisno od toga kojim redom krenu da računaju, dobiti ili 1 ili 16.

Toni je objasnio da treba početi sa sabiranjem brojeva u zagradi, a zatim između četvorke i zbira brojeva 3 i 1 dodati tačkicu (oznaku za množenje), tako da početni izraz svede na oblik 16:4*4.

@tonimilun.hr Preskakanje koraka u zadatku nekad nas može koštati! Ako niste sigurni, bolje sve zapisati😄 #tonimilun #milunnatiktoku ♬ Nice and Easy - Louis Adrien

Rešenje je 16

Dalje navodi da sada moramo računati redom s leva na desno, što implicira da krećemo od deljenja, a na kraju pomnožimo količnik brojeva 16 i 4 sa drugom 4 pored. Na ovaj način sledi: 4*4=16 - što je krajnji rezultat.

Objasnio je i da će neki dobiti rezultat 1 zato što smatraju da su broj 4 i zagrada (3+1) jače vezani jer nema znaka koji ukazuje na množenje, pa će prvo rešiti zagradu, pomnožiti dve četvroke i tek na kraju podeliti broj 16 sa početka izraza i proizvod četvorke i zbira u zagradi, pa dobiti da je 16:16=1.

"Prijatelju, grešiš!"

Mnogi se nisu usaglasili sa njegovim objašnjenjem, pa su mu u komentarima poručivali da greši i nudili svoj postupak i svoje rešenje: 16:4(3+1)=16:(4×3+4×1)=1.

Drugi su mu napomenuli da 'množenje ima prednost nad deljenjem'.

Kako biste vi rešili ovaj zadatak i koji ste rezultat dobili?

Pišite nam u komentarima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading