kuća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Društvo koje se bavi arheološkim istraživanjima Wessex Archeology je tokom iskopavanja za kabl električne mreže Viking Link otkrilo anglosaksonsko groblje iz perioda ranog srednjeg veka koje može da pruži uvid u život i običaje tadašnjih stanovnika Britanskog ostrva. Iskopavanja su, pored 23 groba, potvrdila postojanje prstenastog rova koji datira još iz bronzanog doba.

 Među otkrivenim pojedincima posebno mesto zauzimaju mlada devojka i dete, položeni na stranu. Devojka je zakopana sa dva zlatna priveska ukrašena sa poludragim kamenjem, prstenastim brošem, dve perle od plavog stakla i srebrnim priveskom sa ćilibarnim detaljima.

Otkriće je ovog meseca prikazano u BBC-jevoj emisiji „Digging for Britain“, u kojoj profesor Alis Roberts kaže da je sredina prvog milenijuma u Britaniji veoma misteriozan period zbog nedostatka pisanih i materijalnih izvora.

- Svako otkriće iz ovog perioda je veoma značajno, i pomaže nam da shvatimo kakav je bio svakodnevni život u ranom srednjem veku u Britaniji. Ove grobnice sadrže prekrasne artefakte, ali ja sam nestrpljiva da saznam više o samim ljudima pokopanim na ovom mestu - kaže profesor Roberts.

Istraživači planiraju izotopske i DNK analize posmrtnih ostataka kako bi se utvrdile rodbinske veze i šira genetska veza između pokopanih na ovom grobnom mestu. Takođe, postoji interesovanje da se dobiju podaci o migratornim procesima onog vremena, kao i ishrani tadašnjih ljudi.

Glavni osteoarheolog Žaklin Makinli kaže da je Linkonšir poznat po anglosaksonskim grobljima, ali većina njih je otkrivena u prethodnim decenijama kada je fokus bio na pronađenim artefaktima, a ne na zakopanim pojedincima.

Današnje analize koje uključuju DNK analize će biti uključene u dalja istraživanja i sa velikim intoresovanjem će rezultati biti praćeni.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading