kiša meteora
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

edavno su nestali njegovi prepoznatljivi rogovi, zamenjeni retkom zelenom bojom praćenom misterioznom "senkom", prema izveštaju Live Science-a.

Ovaj fenomen potiče od širine komete od 10,5 milja (oko 16 kilometara), što ukazuje da je reč o kriovulkanskom telu - hladnom vulkanu. Pritisak u njenom jezgru rezultirao je erupcijom, menjajući izgled komete, prenosi Indi100 .

Uprkos impresivnoj veličini, nema potrebe da brinete o mogućem sudaru sa Zemljom jer je kometa jedan i po puta udaljenija od Sunca nego što je Zemlja. Strahove ublažava i NASA, tvrdeći da ne postoji opasnost od sudara sa "đavoljom kometom". Svemirska agencija naglašava da nema neposrednih pretnji od asteroida ili kometa i da je verovatnoća značajnog sudara prilično mala.

Prema NASA, nijedan veliki objekt verovatno neće udariti Zemlju u narednim vekovima: 

- NASA nije registrovala nijednu kometu ili asteroid koji su trenutno na putu ka Zemlji, tako da su šanse za udar prilično male. U stvari, ono što vidimo je da nijedan veliki objekt ne ide ka Zemlji i da neće udariti u narednih nekoliko stotina godina - ističu iz američke svemirske agencije.

Inače, kometa će najbliže Zemlji proći 2. juna ove godine, gde bi prema astronomima mogla da bude vidljiva golim okom. Mnogi ljubitelji astronomije će tog dana pažljivo posmatrati nebo kako bi videli ovu ogromnu kometu kako juri pored Zemlje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading