poljska
Foto: EPA/EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

Njihova istraživanja nam otkrivaju postojanje lovačko-sakupljačkog društva koje je gradilo složene odbrambene strukture oko svojih naselja čak pre 8.000 godina.

Ovo otkriće potpuno menja naše dosadašnje znanje o ranim ljudskim zajednicama, dovodeći u pitanje pretpostavku da su ljudi počeli da grade stalne naseobine sa složenom društvenom strukturom i monumentalnim građevinama tek sa pojavom poljoprivrede.

Istraživanje se fokusira na utvrđeno naselje Amnja, koje važi za najseverniju utvrdu iz kamenog doba u Evroaziji, gde su arheolozi sproveli terenska ispitivanja još 2019. Profesor Heni Pieconka sa berlinskog univerziteta i dr Natalija Čairkina, arheolog iz Jekaterinburga, predvodile su arheološki tim stručnjaka iz Berlina, Kila i Jekaterinburga.

Tanja Šrajber, arheolog iz Instituta za preistorijsku arheologiju u Berlinu i saradnik na istraživanju objašnjava: „Pomoću detaljnih arheoloških analiza u Amnji, sakupili smo uzorke za datovanje radioaktivnim ugljenikom, koje nam je potvrdilo da je nalazište iz perioda praistorije i da je dokazano da je trenutno najstarija poznata fortifikacija. Nova paleobotanička i stratigrafska ispitivanja daju nam uvid u sofisticirani način života naseljenika zapadnog Sibira, baziranog na bogatim resursima tajge.“

Praistorijski naseljenici su lovili ribu, irvase i jelene kopljima sa koštanim ili kamenim vrhovima, a da bi sačuvali višak mesa i ribljeg ulja, pravili su izuzetno ukrašenu grnčariju.

Do sada je poznato desetak fortifikacija iz kamenog doba, sa zemunicama okruženim zemljanim zidovima i drvenim palisadama, što nam ukazuje na visoke sposobnosti ka stvaranju odbrambenih građevina. Ovo otkriće u potpunosti menja do sada uvrežen stav da su stalna naselja sa odbrambenim strukturama nastala tek nakon pojave zemljoradnje i osporava mišljenje da su poljoprivreda i uzgoj životinja preduslovi za razvoj složenog društvenog uređenja. Nalazišta u Sibiru, kao i druga širom sveta, poput Gobekli Tepea u Anadoliji, navode na sve češće preispitivanje mišljenja koje su dali evolucionisti da se razvoj ljudskog društva od jednostavnog ka kompleksnijem odvijao linearno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading