Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Ove dlake su važnije nego što mislite.

„Za razliku od veoma ograničenih funkcija ljudske dlake, dlake na tarantulama (i drugim paucima) mogu da urade mnogo različitih stvari“, rekao je Džerom Rovner, bivši pomoćnik urednika Journal of Arachnologi američkog arahnološkog društva, za Live Science u mejlu. .

Osećajući svet

Tarantule su dlakave iz nekoliko razloga. Za razliku od dlake sisara, koja je napravljena od keratina, dlake tarantule, nazvane setae, napravljene su od hitina, derivata glukoze koji takođe čini strukturu egzoskeleta pauka.

Neke od ovih dlaka deluju kao čulni organi, pomažući tarantulama da mirišu, okuse, dodiruju i detektuju vibracije iz sveta oko sebe. Ove senzorne dlake nalaze se uglavnom na nogama i usnim organima pauka i hrane se čulnim živcima koji se nalaze u paukovoj "koži" ili kutikuli.

Najosetljivije dlake, koje se nazivaju trihobotrija, detektuju čak i najmanje promene u kretanju vazduha zbog njihovog pričvršćivanja "loptice i utičnice" za membranu u kutikuli. Ove dlake pomažu tarantulama u hvatanju ili reagovanju na plen koji beži. Godine 1883., nemački zoolog Fridrih Dal nazvao je ove "slušne dlake" kada je primetio da se pomeraju uz zvuk violine.

Hemijski osetljive dlake koje se koriste za miris i ukus su tupe i šuplje. Oni takođe igraju ulogu u reprodukciji i pomažu tarantuli da traži partnera. "Mužjaci tarantule lutaju u potrazi za jazbinom ženke. Ako hodaju u blizini takve jazbine, njihove kontaktne hemoosetljive dlake stimulišu se seksualnim feromonom koji je vezan za svilene linije blizu ulaza u jazbinu, omogućavajući mužjaku da pronađe ženku", Rovner je objasnio, dodajući da bi ove dlake mogle da otkriju hemikalije koje je ostavio obližnji plen.

Dlake tarantule imaju još tri funkcije. Prvo, pomažu hladnokrvnim tarantulama da regulišu telesnu temperaturu.

"Dlake zarobljavaju sloj vazduha uz svoje telo i kutikulu dodatka, stvarajući neku vrstu izolacije", rekao je Rovner. „Sa gustom dlakom, tarantule mogu ostati aktivne tokom hladnih noći u tropskim kišnim šumama i pustinjama.

Duga kosa takođe služi kao vrsta vodootpornog kaputa koji može „odbiti vodu ako je tarantula potopljena poplavom“, rekao je Rovner.

Konačno, donja površina njihovih nogu je „lepljiva“. Ovo pomaže tarantulama da se penju na glatke vertikalne površine. Ove guste mreže čekinja se nazivaju skopule i takođe pomažu u hvatanju plena.

Mnoge tarantule na zapadnoj hemisferi takođe imaju do milion smrtonosno oštrih dlaka na stomaku koje koriste za odbranu. Ove bodljikave ili urtikalne dlake „mogu se ugraditi u kožu, oči i sluzokožu predatora, izazivajući iritaciju“, rekao je Rovner.

Kada su ugrožene, tarantule koriste zadnje noge i trljaju se o abdomen kako bi odvojile ove urtikirajuće dlake, stvarajući maglu ubodnih bodlji koje prodiru u predatora kako bi mogli da pobegnu.

Kada ljude pogode dlake koje izazivaju urtike, one mogu izazvati crvenilo, peckanje i svrab — pa čak i slepilo ako udare u oči.

Tarantule poreklom sa istočne hemisfere, nasuprot tome, nemaju urtikirajuće setae. Umesto toga, imaju snažniji otrov i koriste agresivan stav da upozore predatore pre nego što ugrizu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading