OPASNI UKRASI ZA JELKU Mnogi ne znaju da su u kuću uneli otrovni proizvod
Foto: Shutterstock

Neki novogodišnji običaji su dugo opstali, ali pod određenim okolnostima u kuću možete uneti otrovni proizvod. Možda to nije trend kao nekada, ali mnoge jelke su i dalje ukrašene šljokicama ili šljokicama. Sjaj može biti opasan po životnu sredinu i zdravlje. 

Ranije su ukrasi sa šljokicama rađene sa olovom, što je nitima davalo veću težinu i lepše visilo na drvetu. Olovna šljokica se i danas povremeno prodaje, obično su dostupni pod imenom limena folija.

Ali potrošači treba da ga izbegavaju, što preporučuje i Federalna agencija za životnu sredinu. Iako je proizvod koji sadrži olovo bezbedan na dodir, on ima veoma negativne efekte na životnu sredinu. Lako se može desiti da se laminati odlože zajedno sa drvetom. Tako štetna materija završava u kompostu. 

Čak i današnje uobičajene alternative napravljene od plastike ili aluminijuma nisu biorazgradive i treba ih odložiti u otpad. S druge strane, limene folije koje sadrže olovo moraju se čak odlagati kao opasan otpad.

Listovi, od bilo kog materijala od kojih su napravljeni, takođe mogu biti fatalni za kućne ljubimce. Mačke su posebno ugrožene jer se igraju svetlucavim nitima. Ako se progutaju, to može biti čak i fatalno - ako ste u nedoumici, odmah se obratite veterinaru, piše Feniks.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading