Božić
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Božićni post uveliko traje. Počeo je 28. novembra i trajaće do Božića, 7. januara 2024. godine što je ukupno 40 dana. Za razliku od Vaskršnjeg posta, on je blaži. U toku celog Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs (mleko i mlečni proizvodi) i jaja.

U sredu i petak se posti na vodi, a u ponedeljak, utorak i četvrtak na ulju. U subotu i nedelju se posti na ulju i dozvoljena je riba. Najstroži post je na Badnji dan, kada vernici sve do večere poste isključivo na vodi.

Iako post postoji dugo (prema verovanju ustanovljen je u 4. veku) vernici imaju mnoge dileme.

Jedna od njih je i da li je dozvoljeno postiti samo nedelju dana o čemu je u svom poslednjem postu na društvenim mrežama govorila veroučiteljka Andrea Kereš.

Kako ona objašnjava, mnogi poste samo prvu i zadnju nedelju posta - da bi se pričestili. Ali, prema njenim rečima, cilj posta nije Pričešće, na šta podseća i Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije Perić.

"Pričešće je cilj svake Liturgije i centralni deo naše zajednice sa Bogom", tvrdi Andrea.

"Hrišćani koji žive liturgijskim životom i poste sve postove se svakako pričešćuju na svakoj Liturgiji, i tokom posta, i van posta. A kada dođe post - fokus je na duhovnom treningu, a ne da ispostimo samo 7 dana da “zaradimo” Pričešće. Sve i da postimo 40 dana na vodi i hlebu, Pričešće je nemoguće zaraditi. Uvek prilazimo nedostojni, ali nas Bog udostojava i poziva nas da priđemo. Što ne znači da treba da prilazimo bilo kako!

Prilazimo sa strahom Božijim, verom i ljubavlju. I u postu se trudimo koliko trenutno možemo. Postimo dan po dan, po svojim mogućnostima. A onda kako vreme odmiče, što se više treniramo u odricanju, i taj naš trud će biti sve veći. Ali ni tada nas naš trud neće udostojiti Pričešća, jer se ne pričešćujemo svojom zaslugom, već Božijom", objašnjava Andrea u svom videu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading