novac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Bogatstvo nove generacije milijardera je pretežno zasnovano na nasleđu, a ne na radu i preduzetništvu, navodi se u izveštaju švajcarske banke UBS, i predviđa da će se ovaj trend nastaviti i u narednim decenijama. Ta banka u Izveštaju o ambicijama milijardera za 2023. godinu ističe da će 1.000 milijardera u narednih 20 do 30 godina svojoj deci preneti 5,2 milijarde dolara, piše Gardijan, prenosi Tanjug.

Od 137 ljudi koji su postali milijarderi u godini do aprila ove godine, 53 je nasledilo ukupno 150,8 milijardi dolara od svojih porodica, prema izveštaju UBS-a, što je premašilo ukupnih 140,7 milijardi dolara koje su generisala 84 milijardera „samostalnih“ isti period.

U svim delovima sveta primetan je porast porodica koje svoje bogatstvo zasnivaju na nasleđu. U azijsko-pacifičkom regionu, prosečno bogatstvo naslednika bilo je 2 milijarde dolara u poređenju sa 1,6 milijardi dolara za preduzetnike, dok je u Americi, vrednost novopečenih naslednika milionera bila 2,2 milijarde dolara naspram 1,5 milijardi dolara za preduzetnike.

U Evropi, na Bliskom istoku i u Africi, prosečno bogatstvo naslednika od 4,4 milijarde dolara je dvostruko više od 2,2 milijarde dolara samostalnih preduzetnika. Kako sve veći broj prvih tajkuna stari, odgovornost počinje da se prebacuje na njihove naslednike, negujući potencijalne buduće višegeneracijske porodice milijardera, navodi UBS i dodaje da je ovaj trend dugo očekivan, ali da je tek ovogodišnji izveštaj o bogatstvu najbogatijih 0,00004 odsto društva, prvi put, otkako je počeo da izlazi pre devet godina, potvrdilo je da je u toku.

Povećanje broja naslednika milijardera rezultat je buma preduzetničke aktivnosti od 1990-ih, koji je postavio temelje za buduće generacije, objašnjava se u izveštaju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading