ALARM ZA RODITELJE TikTok izazov doveo do promrzlina među mladima
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Plastični hirurzi su sve više zabrinuti zbog novog TikTok izazova koji je doveo do više promrzlina među mladima. Skoro sedamdeset ljudi, uključujući decu, stiglo je u bolnicu Kraljevske Viktorije u Njukaslu u Engleskoj sa povredama koje su zahtevale nekoliko plastičnih operacija da bi se popravila oštećena koža.

Porast ovih povreda, koje su rezultat izlaganja ekstremno niskim temperaturama, pripisuje se popularnoj platformi TikTok, gde mladi ljudi snimaju video snimke na kojima prskaju dezodorans izuzetno blizu svoje kože.

Istraživanja su pokazala da 15-sekundni nalet aerosola dezodoransa sa udaljenosti od samo pet centimetara može smanjiti temperaturu kože za više od 60 stepeni Celzijusa, što je dovoljno da izazove ekstremne promrzline.

"Uticaj društvenih medija na mlade ljude ne može se potceniti. Pre dvadeset godina, opekotine od hladnoće bile su gotovo nečuvene", rekao je plastični hirurg Konor Barker.


„Postoje upozorenja za zapaljivost i udisanje rastvarača, ali ne i za nanošenje povreda kože“, dodaje dr. Barker. Prošle godine, desetogodišnja devojčica iz Hertfordšira podvrgnuta je plastičnoj operaciji nakon što je iz neposredne blizine prskala dezodorans na kožu.

Hirurzi su naknadno upozorili da bi proces potpunog zarastanja njenih povreda mogao da potraje i do dve godine, prenosi Dejli mejl, piše Večernji. dr. Mani Ragbir kaže: "Ovo je alarmantan problem koji se može sprečiti koji pogađa decu. Zahteva hitnu pažnju."
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading