STIŽE NAM CRNI PETAK Da li je Black Friday postao prevara?
Alo

Ove godine, Crni petak je zvanično 24. novembar 2023., a zatim sledi sajber ponedeljak, 27. novembar. U većini prodavaca, ovo je vikend kada možete pronaći najbolje ponude. Nekada, kada većina nas verovatno nije ni znala za to, Crni petak padao je na jedan dan u godini.

Kupci bi kampovali celu noć ispred ulaza u prodavnice, da bi sledećeg jutra imali priliku da među prvima kupe ono što inače ne bi mogli po redovnoj ceni. Sada vidimo oglase za Crni petak tokom celog novembra, a ponekad i kasnije, što sve zbunjuje i dovodi mušterije u zabludu. Već duže vreme viđamo ponude i popuste sa oznakom Crni petak, a da biste kupili nešto jeftinije, ne morate ni da izlazite iz svog doma.

Međutim, cela ponuda pod nazivom Crni petak zbunjuje više nego ikada ranije. Kada počinje Crni petak? kada se završava? Da li ćete propustiti priliku za dobru kupovinu ili ćete za nekoliko dana videti isti proizvod po još boljoj ceni?!

Kada je Crni petak?

Ove godine, Crni petak je zvanično 24. novembar 2023. Ali ne postoji obaveza ili pravilo da tada zaista moraju biti najniže cene, pa se procena kupovine svodi na sopstveni osećaj, da li vam je cena takva kakva je prihvatljiva .

Dobra stvar je što neke prodavnice nude garanciju najbolje cene, što znači da ako proizvod ima nižu cenu u određenom narednom periodu, možete dobiti refundaciju razlike u ceni. Da li se ponude i popusti mogu iskoristiti na mreži? Po pravilu da, ali ne nužno.

Neki trgovci zaključavaju onlajn prodavnice i sprečavaju kupovinu na Crni petak, dozvoljavajući samo prodaju u fizičkim prodavnicama, a posle toga ono što ostane od brojeva po dobroj ceni prodaje se u Sajber ponedeljak.

Koliko možete da uštedite?

Odgovor na ovo pitanje najviše zavisi od toga šta kupujete i kolika je marža na tom proizvodu, odnosno na kom nivou trgovci mogu da snize cenu bez gubitka na tom proizvodu, ali i dalje zarade. Crni petak obično vredi kupovati odeću, igračke, kozmetiku, nameštaj i tehnologiju. Većina ovih stvari je jeftinija nego obično na Crni petak.

Međutim, da bi kupovina bila isplativa, nikada ne smete da verujete u ono što je navedeno kao prava cena, jer se ponekad može napisati lažno visoka početna cena kako bi proizvod izgledao isplativ.

Da biste znali da je proizvod zaista na rasprodaji, bukvalno morate da pratite taj proizvod u periodu od godinu dana. Nije neuobičajena praksa da trgovci krajem novembra podižu cene, da bi ih u novembru tobože snizili i označili kao ponude za Crni petak.

Da li će biti proizvoda ako dođete u radnju tokom dana? Većina najboljih ponuda ima ograničene količine, tako da nije neobično da se najpopularniji proizvodi ili određeni brojevi rasprodaju tokom jutra.

Dobra stvar je što u mnogim onlajn prodavnicama možete proveriti stvarne zalihe proizvoda u fizičkoj prodavnici na određenoj lokaciji, što će vam uštedeti vreme. Ako kupujete na mreži, nije loša ideja da nekoliko dana unapred dodate željene proizvode u korpu.

Sajber ponedeljak 

Sajber ponedeljak je takođe rezervna opcija da pronađete ono što ste propustili na Crni petak ili ranije u novembru. Sajber ponedeljak je obično fokusiran na tehnološke proizvode, ali većina drugih proizvoda će verovatno biti na rasprodaji i sniženju u ponedeljak. Ponekad će prodavci ponuditi rasprodaje u „poslednjem trenutku” do Božića, i ne zaboravite da božićna kupovina, kupovina božićnih poklona i predbožićna rasprodaja dolaze posle svega.

Mogućnosti za dobru kupovinu u narednom periodu sigurno neće nedostajati, ali kao i u svemu, najvažnija je lična procena koga kupiti i koja je cena za vas dovoljno prihvatljiva, piše CoverMagazin.

Prenosimo zanimljive zaključke Market Watch-a o tome kojih 5 stvari ne treba da kupujete kada je ovaj "praznik" za kupoholičare.

5 proizvoda koje ne bi trebalo da kupite na Crni petak

Na prvo mesto Market Watch stavlja odeću, verovali ili ne. Zašto? Navodi se da većina popusta podrazumeva procenat od 30%, ali da je "moguće da je početni iznos (regularna cena) možda malo porastao". Osim toga, prodavnice koriste ovaj period da "očiste" deo svojih postojećih zaliha, kako bi napravili mesta za predstojeću sezonu.

PlayStation5 konzole su takođe na listi, posebno ove godine, imajući u vidu koliko je bilo teško nabaviti ih. Naime, proizvodnja im je opala, usled globalne nestašice čipova. Zbog svega toga, konzole u 2021. neće biti na nekim specijalnim popustima, barem u SAD, a eventualno će neki artikli na račun boje biti sniženi oko 10%.

Market Watch dalje navodi da bi oni koji žele opremu za vežbanje možda trebalo da sačekaju novogodišnje popuste. Kako se ističe, to je period kada ljudi "donose važne životne odluke", a jedna od njih se može odnositi i na dovođenje tela u formu/poboljšanje zdravlja. Brendovi igraju upravo na tu kartu.

U masovnoj prodaji televizora na Crni petak uglavnom postoji neka "kvaka". Naime, obično su modeli koji se prodaju tog dana - zastareli, te će morati da se zamene ili popravljaju za nekoliko godina. Savet je, s druge strane, da za kupovinu TV-a Amerikanci koriste akcije u periodu kada je Super Bowl.

Peta stvar po redu koju ne bi trebalo kupovati kada je Crni petak jeste nameštaj. Zašto? Ovo nije nešto neophodno, obavezno, u tom momentu. Zasigurno imate neke "pametnije kupovine". Recimo, u SAD se mogu ostvariti bolji popusti na nameštaj kada je u februaru praznik Presidents Day ili zvanično - Washington's Birthday.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading