Foto AP
Foto: AP/Foto AP

Jordan je 1980. godine predložio, a 1981. godine Stari grad u Jerusalimu uvršten je na Uneskovu listu svetske baštine. Stari grad je tradicionalno podeljen u četiri nejednaka dela, a današnji nazivi su uvedeni tek u 19. veku.

Muslimanska četvrt je najveća i najnaseljenija od četiri kvarta, i nalazi se na severoistočnom delu Starog grada. U ovoj četvrti živi 22.000 stanovnika, većina su muslimani, ali ima i mešovitog stanovništva.

Hrišćanska četvrt se nalazi u severozapadnom delu Starog grada. Unutar hrišćanske četvrti je i jedno od najsvetijih hrišćanskih mesta, a to je Hram Vaskrsenja Hristovog. Tu je i sedište grčkog pravoslavnog patrijarha jerusalimskog u okviru kompleksa Hrama. U neposrednoj blizini je i Manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, koji je 1312/13. godine osnovao i podigao srpski kralj Milutin.

Jevrejska četvrt se nalazi u jugoistočnom delu Starog grada, opasana zidinama, a na zapadu se prostire do Zida plača ili Zapadnog zida. Godine 1967. u tzv. Šestodnevnom ratu, izraelske snage su osvojile jedan deo te četvrti, uništile i raselile stanovnike susedne Marokanske četvrti radi prilaza Zidu plača koji je bio uništen i odakle su iseljeni Jevreji 1947. godine. Tada su i obnovili taj deo četvrti i ponovo ga naselili svojim sunarodnicima, tako da je po popisu 2003. godine tu živelo 2.348 stanovnika.

Jermenska četvrt je najmanji od četiri dela Starog grada. Iako su Jermeni hrišćani, taj kvart se razlikuje od Hrišćanske četvrti. Od oko 5.000 Jermena koji žive u Jerusalimu, njih oko 500 su stanovnici Starog grada. Vlasnik zemljišta je Jermenska apostolska crkva, koja poseduje još vredne imovine po Jerusalimu. Godine 1975. osnovana je i Bogoslovija u jermenskoj četvrti.

Do 1967. postojala je mala Marokanska četvrt u Starom gradu. Posle Šestodnevnog rata 1967. Marokanska četvrt je već u prvoj nedelji posle osvajanja bila u velikoj meri razorena, a stanovnici kasnije premešteni. Delovi Marokanske četvrti koji nisu bili uništeni sada su deo Jevrejske četvrti. Na marokansku četvrt podseća još samo natpis „Marokanska vrata“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading