krčag
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Arheolozi veruju da je krčag star 2.300 godina iz Stare Grčke, koji sadrži kosti pileta, verovatno korišćen kao deo kletve, kojom je trebalo da se paralizuje i ubije 55 ljudi u Atini. Nedavno otkriće baca novo svetlo na upotrebu magije u drevnoj Grčkoj, piše Greek reporter.

"Pločice sa kletvama" ili tanki listovi olova ispisani kletvama protiv određene osobe su dobro poznate u Grčkoj. Nalaze se ispod zemlje pošto su ih tamo zakopale pre mnogo vekova osobe koje su želele da nekoga prokunu.

Kao obrt u ovakvoj vrsti veštičarenja, arheolozi su pronašli keramički krčag pun pilečih kostiju u kome je bio i novčić ispod poda jedne zgrade u Atini, koja je, milenijum ranije, bila mesto na kome su poslovale zanatlije.

Krčag je sadržao isečenu glavu i noge pileta. Spolja krčag je bio ispisan tekstom, nekada je tu bilo ispisano 55 imena, a desetine ispisa nije preživelo zub vremena. Uz kletve često idu i perforacije napravljene noktima. Nokti, smatralo se, imaju tu moć da simbolično imobilišu žrtve.

Arheolozi pretpostavljaju da je raskomadano pile trebalo da na žrtvu prenese svoju "bespomoćnost i nemogućnost da se brani". Glava pileta, koja je bila iščupana, kao i odsečene noge, trebalo je da ciljaju na iste delove tela žrtava kletve.

Najmanje dve osobe su napisale imena na krčagu, a one su imale i znanje, kako da "bace" moćnu kletvu. Smatra se da je, u to vreme, ovaj ritual možda bio legalan. Mesto na kom je predmet pronađen, prostor na kom su nekada radile zanatlije, ukazuje na to da se svađa ili sukob odnosio na radno mesto.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading