Oluja
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U narodu, ali sve više među naučnicima, postoji verovanje da životinje mogu osetiti katastrofalne događaje. Najezda zmija, koja traje od zime, sada se dovodi u vezu sa neviđenim nevremenom koje je nedavno pogodilo naše krajeve.

Naime, krajem januara Pribojci su zabrinuto okrenuli glave kada su na obali Lima ugledali crnu zmiju dugu skoro dva metra

 - Kažu da životinje osete sve mnogo ranije od ljudi, pa nas plaši da posle ovih katastrofalnih poplava bude zemljotres ili neko drugo čudo, jer se zna da zmije od toga beže - komentarišu građani.

Tada su se podsetili na narodno verovanje da ovo čudno ponašanje zmija zimi i njihov izlazak kada nije njihovo vreme upozorava na prirodnu katastrofu. Takođe, odnedavno se masovno proizvode u čačanskom kraju, zavlačeći se u podrume, šupe, automobile, motore.

Slično se dogodilo i u Zvorniku, gde je poskok izašao iz svog prirodnog staništa i ugrizao 12-godišnju devojčicu, koja je brzom reakcijom lekara spašena, piše Republika.

- Od svih životinja na Zemlji, zmije su možda najosetljivije na prirodne katastrofe. Kada dođe do zemljotresa, zmije će izaći iz svojih gnezda, čak i po hladnoj zimi – kaže kineski naučnik Đijang Vejsong i dodaje:

- Promene u ponašanju zmija naterale su vlasti da evakuišu grad Hajčen 1975. godine, spasavajući nebrojene živote.

Vejsongov kolega biolog Henri Strebi sa Univerziteta Berkli kaže da tajna leži u niskofrekventnim zvucima.

– Meteorolozi i fizičari decenijama znaju da oluje tipa tornado proizvode veoma jak infrazvuk, koji može da putuje hiljadama kilometara pre oluje, ljudi to ne registruju, ali životinje – rekao je Strebi.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading