baka đurđa
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/najzena

Baka Đurđa Marković iz sela Radovnika kod Trgovišta ima 114 godina i ona je najstariji državljanin Republike Srbije. Rodila je 11 dece i ima više od 120 potomaka. Prema računici porodice, baka Đurđa doživela je rođenje potomaka u petom kolenu i ona je po rodoslovu svojim najmlađim potomcima navrbaba.

Već šest godina živi na postelji, a brigu o njoj vodi njeno deseto dete po redu, sin Miroslav. Miroslav se brine o njoj zajedno sa svojom suprugom i sinovima. Živi u kući bez vode, kupatila, uslovi za život nisu nažalost čak ni minimalni.

"Nikako sam. Ne mogu da živim, ne mogu da umrem", kaže baka Đurđa.

Đurđin unuk Nebojša je rekao da potšo u kući nema vode, donose je sa obližnjeg izvora. On bi voleo da joj pruži mnogo više, ali navodi da nije u mogućnosti. Kuća je u lošem stanju, može da se sruši svakog trenutka, a jedan zid je poduprt drvima da ne bi pao.

Baka Đurđa je oslepela, a osim starosti i iznemoglosti nema druge dijagnoze. Njen sin Miroslav koji se brine o njoj je rekao da je primetio čudne promene na njenom telu.

"Počela je da se menja koža, da se obnavlja. Kosa joj je bila bela, sada je crna. Izrasla su joj četiri nova zuba", kaže Miroslav.

Baki Đurđi potrebna je hrana, pre svega kašasta, pelene za odrasle, sredstva za higijenu, garderoba, kao i novčana sredstva za dostojanstveniji život. Svi koji su u mogućnosti, mogu se javiti na broj Đurđinog sina Miroslava 0640430143.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading