SKANDAL Čistačica asistirala hirurgu prilikom operacije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nezapamćen skandal izbio je u Nemačkoj kad je otkriveno da je čistačica pomagala hirurgu prilikom amputacije nožnog prsta jednog pacijenta.

- To nije smelo da se desi - rekao je generalni direktor Norbert Fajfer nakon incidenta u medicinskom centru univerziteta u Majncu koji je isplivao u javnost.

Fajfer navodi da je tokom zahvata sa lokalnom anestezijom oktobra 2020. godine pacijentu trebalo da bude uklonjen mali prst na nozi. Pacijent je navodno postao nemiran tokom operacije, a hirurg koji je planirao da sam obavi zahvat pozvao je u pomoć mladu ženu iz kompanije koja je angažovana za čišćenje.

- Veoma žalimo zbog lošeg ponašanja od strane specijaliste - rekao je Fajfer i naglasio da je radni odnos sa lekarom prestao odmah posle postupka.

DRŽALA NOGU I BRISALA RANU?

Čistačica je navodno držala nogu pacijenta prilikom amputacije i brisala krv tuferima.

- Pacijent nije povređen tom prilikom. Operacija je bila rutinska procedura. To bi često obavljao samo jedan hirurg - dodao je Fajfer.

Hirurg je prema navodima nemačkih medija mogao da dobije podršku od kvalifikovanih specijalista bez ikakvih problema. Operacija je bila oko 15.30 sati kad ima mnogo lekara u medicinskom centru.

Ministarstvo nauke i zdravlja nemačke savezne države Rajne-Palatinat saopštilo je da posredi pojedinačni slučaj koji je za žaljenje i koji ne bi smeo da se ponovi.

- To je jasno kršenje propisa - navodi se u saopštenju.

Incident je navodno prijavila medicinska sestra iz koja je bila raspoređena u susednoj operacionoj sali koja je primetila čistačicu s krvavim rukama i sisaljkom u ruci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading