FENG ŠUI PRAVILA: Uredite kuhinju na ovaj način, ako želite da privučete bogatstvo
Foto: Shutterstock

Feng šui, stara kineska veština uređenja prostora, proučava kako raspored i dizajn enterijera mogu uticati na tok energije i poboljšati kvalitet života. Kada se primeni na kuhinju, feng šui može pomoći u optimizaciji rasporeda, izboru boja, tekstura i materijala, kao i u uvođenju određenih elemenata za poboljšanje finansijske situacije domaćinstva.

Sukob elemenata

Peć predstavlja zdravlje domaćinstva. Samim tim i položaj peći će se direktno odraziti na dobrobit cele porodice. Usko povezan sa elementom Vatre, šporet (ili peć) nikada ne bi trebalo da bude postavljen direktno nasuprot sudoperi. Ovo će, sasvim logično, dovesti do sukoba Vatre i Vode i stvoriti neravnotežu, to jest dovesti do zdravstvenih problema u domaćinstvu (posebno oboljenja vezana za srce i krv). Dok je kuhinja povezana sa elementom Vatre, kupatilo korespondira sa Vodom. Pozicioniranje kuhinje i kupatila jedno do drugog, ili kada se njihova vrata gledaju "oči u oči"  takođe rezultira nepoželjnim elementarnim sukobom između ovih elemenata i stvaranja disbalansa.

Pozicija šporeta

Prema principima carskog feng šuija, peći treba da budu postavljene u istočnom, jugoistočnom ili južnom sektoru kuće. Ovi sektori odgovaraju elementima Drvo i Vatra, što ih čini povoljnim položajima za ugradnju vaše peći. U idealnom slučaju, peć treba da bude postavljena uz zid i ne bi trebalo da bude okrenuta prema vratima ili prozorima kako bi se izbegli elementarni sukobi elemenata. Prilikom odabira odgovarajuće peći za vašu kuhinju, odabir peći sa neparnim brojem gorionika ima povoljne konotacije, jer su neparni brojevi povoljni u carskom feng šuiju. Postavljanje peći ispod plafonske grede može dovesti do toga da stanari u domaćinstvu iskuse dodatni pritisak, značajne izazove i stres na svom radnom mestu. Najvažnije, imajte na umu da peć nikada ne bi trebalo da bude okrenuta prema prozoru niti da bude postavljena uz san prozor. To ukazuje na curenje bogatstva i značajne finansijske gubitke u domaćinstvu.

Položaj frižidera

Ako je kuhinja banka domaćinstva, onda frižider predstavlja njen trezor. Da bi se sprečio odliv bogatstva iz domaćinstva, frižider treba postaviti što dalje od vrata koja vode u kuhinju, jer direktno okrenut prema njima dovodi do nestabilnosti u bogatstvu. U idealnom slučaju, ni frižider ne bi trebalo da bude okrenut ka šporetu, jer ovaj sukob elemenata stvara finansijske prepreke. Da biste popravili ovu situaciju, stavite zelenu prostirku između frižidera i šporeta.

Šta ne smete da držite u i na frižideru?

Iako predstavljaju estetski ugodne ukrase, u carskom feng šuiju nije preporučljivo da na frižider postavljate zelene biljke ili ukrase koji odgovaraju elementu drveta. Ovi ukrasi izazivaju sukob elemenata između drveta i metala, što dovodi do curenja bogatstva. Pored toga, nije preporučljivo da postavite poklopce protiv prašine na vaš frižider jer ograničavate skladištenje bogatstva u domaćinstvu. Frižider je centralni deo svakog domaćinstva, koji služi kao pogodno mesto za izlaganje podsetnika ili dostignuća. Međutim, mesečni računi ne bi trebalo da se tamo prikazuju jer to ukazuje na odliv novca. Da li vas je ikada pogodio osećaj da prazan frižider zapravo označava prazninu u vašem životu? Frižider je usko povezan sa ishranom porodice. Dakle, ako u njemu ima dosta hrane, to simbolizuje obilje, i suprotno: ako je frižider prazan, to znači lošu ekonomsku situaciju, pa budite sigurni da vam frižider bude pun hrane.

Nikako veliki prozori

Mnogi ljudi se odlučuju za postavljanje prozora od poda do plafona kako bi stvorili osećaj da su njihove kuhinje veće i ispunjenije prirodnim svetlom. Međutim, tako veliki prozori imaju svoje feng šui asocijacije i zahtevaju pažljivo planiranje pre ugradnje. Naime, kuhinje sa prozorima od poda do plafona stvaraju prekomernu izloženost riznice domaćinstva (bogatstva porodice), što sasvim logično dovodi do brojnih finansijskih komplikacija. Kao rezultat toga, svi koji žive u takvom domu mogu osetiti da im novac jednostavno izmiče iz ruku, ili pak početi da osećaju neke gastrointestinalne probleme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading