SUJEVERJE ILI NEŠTO ZA DRUGO Evo zbog čega pilot i kopilot u avionu ne smeju da jedu istu hranu
Foto: Shutterstock

Piloti mogu da zahevaju od kompanije da ne dele kokpit sa određenim osobama. Postoji još jedno pravilo koje sprečava pilote i kopilote da jedu iste obroke dok rade.

Iako se pravilo može činiti proizvoljnim, zapravo iza njega stoji vrlo dobro rezonovanje. Ako, na primer, nešto pođe po zlu sa jednim obrokom (trovanje hranom), drugi pilot neće biti pogođen i može preuzeti dužnosti.

Ova praksa nije propisana od strane Federalne uprave za vazduhoplovstvo, ali većina avio-kompanija ima svoja pravila o tome. Piloti se takođe generalno podstiču da izbegavaju hranu poput sirove ribe pre i tokom leta, kako bi izbegli situaciju poput one koja je komično prikazana u filmu "Avion".

Trovanje hranom u avionima je retko, nije se često dešavalo. Godine 1982, loš puding od tapioke onesposobio je 10 članova posade — uključujući pilota, kopilota i inženjera letenja — na letu od Bostona do Lisabona. Pilot je uspio da okrene avion i sleti nazad u Boston bez daljih incidenata. Prema podacima iz 2010. godine, najmanje dva pilota u Velikoj Britaniji su se te godine razbolela od trovanja hranom dok su bili u pilotskoj kabini, iako je uzrok trovanja hranom mogao biti nešto što je pojedeno pre ukrcavanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading