STRPLJIV SPASEN Pavle Opačić iz Novog Sada već 13 godina od rezbarenja ljuske pravi umetnost
Foto: Alo/Alo!/Aleksandar Nalbantjan

 

Rezbari se drvo i mnogi drugi materijali, ali da li ste čuli da se rezbari ljuska od jaja? Upravo time se bavi Pavle Opačić, penzioner iz Novog Sada, koji nam je sa suprugom Mirom otvorio vrata svog doma kako bi nam pokazao da i u poznim godinama čovek uživa punim plućima. Počelo je kao hobi, a danas, posle više od decenije, rezbarenje jaja Pavlu je postalo sastavni deo života.

 

Kako ste došli na ideju da rezbarite jaja?

- Tim sam počeo da se bavim malo pre nego što sam otišao u penziju, a sve sa pitanjem: „Šta ću ja da radim kad ne budem radio?“. Radio sam dinamičan posao, stalno sam bio u pokretu pa nisam mogao da zamislim da dođem kući i da ne radim ništa. Jedan kolega se malo bavio time, pa me je pitao za Faberžea. Čuo sam za njega, ali nisam bio upoznat s njegovim radom. I onda mi je on dao zbirku njegovih dela, što me je podstaklo da počnem da se bavim rezbarenjem.

Jaje emua dolazi s Novog Zelanda

Pavle Opačić rezbario je jaja od mnogih ptica, pa i od ptice emu.

- Vrlo je teško nabaviti jaja neobičnih ptica poput emua. Volim to jaje jer je lako za obradu, ljuska je debela od tri do pet milimetara. Naručujem ga iz Austrije, a oni, naravno, nabavljaju iz Australije. Ne znam koliko se tačno čeka, ali znam koliko mi naplate - s osmehom kaže naš sagovornik.

Možete li nam objasniti proces?

- Kompleksniji je nego što izgleda jer nije samo uzmeš jaje i bušiš. Dugo traje sama priprema - jaje treba dobro očistiti, prvo spolja pa onda unutra, dezinfikovati ga, osušiti i tek onda počinje kreativni deo. Bar četiri dana to traje. Često volim da uzmem jaja iz inkubatora jer tada znam da ne uništavam život.

Da li je bilo teško naučiti tehnike rezbarenja ljuski?

- Teško je, a ja se ovim bavim 13 godina. Kad hoćete nešto da uradite, želite da bude odmah. Zamišljao sam u početku da ću da kad uzmem jaje, tankom burgijom da ga izbušim i onda izvadim sadržaj, ali džabe kad krene da puca. Mislim da sam odradio preko 1.000 jaja, a tek posle 500. počeo sam da se potpisujem jer mi se dotad ništa nije dopalo. Izrada traje u zavisnosti od ideje koju imate i detalja koje želite da prenesete.

Znaju ga širom planete

Naš sagovornik ističe da je član i svetske asocijacije umetnika te vrste, kao i poljske i češke asocijacije.

- Sastajemo se virtuelno skoro svaki dan. Ne smeta nam vremenska razlika jer se javlja ko kad može. Svako radi na različite načine, neko ih boji, neko senči... Razmenjujemo iskustva. Deveti septembar je dan ukrašavanja jaja u svetu, i tada svi šaljemo fotografije svojih radova, bude nas između 150 i 200 učesnika. Odaberu jednu ili više slika, a da se pohvalim, u 12 meseci bio je jedan ili čak dva moja rada.

Šta koristite od pribora?

- Mašine moraju biti brze, a alati oštri, i to oni za stomatologe, mada koristim i pribor za manikir. Kad je reč o mašinama, radim s onim pneumatskim do 300.000 obrtaja i električnim sa mikromotorom koje imaju do 50.000 obrtaja. Time brusim, bušim i sečem ljuske od jajeta. Ali nažalost, nema te alatke koja može precizno da iseče opnu jajeta, jer ih ima dve.

Gde pronalazite inspiraciju?

- Inspiracija je svuda oko nas, gde god da se okrenemo. Istina je da na na jaje gledam kao na crkvu, pa pravim rozete na njemu, ali dobijem inspiraciju i kad ti neko na ulici uputu lepu reč, pa čak i ružnu.

Koji rad vam je bio najteži?

- Svako jaje je izazov za sebe. Ono koje sam bušio, ali nisam uspeo da brusim jeste jaje od papagaja koje je veličine nokta na malom prstu. Probao sam s jajetom od senice, ali nisam uspeo. Uvek ću pamtiti svoje prvo jaje, koje i dalje čuvam.

Da li vam se desilo da jaje pukne tokom izrade ili pred sam kraj rada?

- Tokom izrade ne, ali na kraju jeste. I šta da radim, zažmurim, ponekad opsujem i pokušam da zapamtim ideju pa da je prenesem na drugo jaje. Ipak, to ne može biti onako kako je bilo na prvom jer nijedno jaje nije isto.

Da li ste do sada imali priliku da izložite radove?

- Nažalost, samo u inostranstvu pošto kod nas nije mnogo popularno. Izlagao sam u Hrvatskoj, Sloveniji. Uspem i da prodam, a cene su od 20 do preko 100 evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading