SUTRA JE VELIKI UTORAK Ovo svaki vernik treba da uradi
foto: pinterest.com

Kod kuće, dan se inače provodi u miru i molitvama. Rade se samo najnužniji poslovi. Ništa se ne proslavlja i izbegavaju se sva veselja. Dan protiče u iščekivanju događaja koji su konačno ostvarenje Gospodnjeg plana za spasenje čoveka.

Gospod naš Isus Hristos govorio je ovakve priče svojim učenicima dok je ulazio u Jerusalim, pred svoje stradanje. Ima i takvih priča koje je On upućivao Judejcima. A pričom o deset devojaka Gospod podstiče na milostinju, i ujedno poučava sve ljude da spremno dočekaju kraj. Ranije je On mnogo govorio učenicima o devstvenosti i o uškopljenicima.

Devstvenost zaslužuje veliko uvažavanje, jer je uistinu velika, ali da neko, čuvajući jedino tu vrlinu, ne bi zanemarivao i druge, pre svih milostinju, kojom svetle svetiljke devstvenosti, sveto Jevanđelje kazuje ovu priču. Pet devojaka naziva ono mudrim zato što su devstvenosti pridodale obilno i skupoceno ulje milostinje, a pet ostalih naziva ludim zato što nisu imale odgovarajuću milostinju, iako je i njih takođe odlikovala devstvenost. One su lude upravo zato što su ispunivši veće prenebregle manje, i stoga se ni po čemu ne razlikuju od bludnica: bludnice je pobedilo telo, a njih – imetak.

Kad je prolazila noć ovog života, sve te devojke zadremaše i pospaše, tj. umreše, jer se ovde pod snom podrazumeva smrt. A usred njihovog sna, u ponoći, stade vika, otvoriše se vrata, i one što su se snabdele obiljem ulja uđoše sa ženikom, a lude, koje nisu uzele dovoljno ulja, počeše da ga traže kad se probudiše.

Zabranjeno pevanje

Ova nedelja ima i naziv „zavalita”, kako je nazivaju u jugoistočnoj Srbiji. Na ovaj dan se strogo postilo, što je značilo da se jednom u toku dana okusi nešto sasvim malo poput vode ili kafe. Ove nedelje je i stoka bila izložena postu.

Karakteristično za ove dane je i to što se više ne čuje pesma kao u cvetnoj nedelji niti se igraju kola. Razlog je Isusovo stradanje, koje će se desiti na Veliki petak. U ovim danima, se iz istog razloga, ljudi posebno posvećuju dobrim delima.

Iako su htele, mudre nisu mogle da daju (ludima od svog ulja) jer beše vreme za samo ulaženje (tj. u bračne odaje), i zato im odgovoriše: Da ne bi nedostalo i nama i vama, bolje idite prodavcima, tj. siromašnima, i kupite. Ali to nije izvodljivo, jer, zbog smrti, više nije moguće.

To nesumnjivo pokazuje i Avram: u priči o bogatašu i ubogom Lazaru on govori: Oni koji bi htjeli odovud k vama prijeći, ne mogu (Lk 16,26). I pored svega, lude devojke, koje su došle bez svetlosti, vapiju i udaraju u vrata: Gospodaru, Gospodaru! Otvori nam. Ali sam Gospod izgovara onaj strašni odgovor: Odlazite, kažem vam, ne poznajem vas. Kako ćete videti ženika kad nemate vino milostinje?

Bogonosni oci su, dakle, stavili ovde priču o deset devojaka da bi nas naučili da uvek budemo budni i spremni da istinitog Ženika dočekamo s dobrim delima i prvenstveno s milostinjom, jer ne znamo dan i čas kraja, baš kao što nas Josif svojim primerom uči da zadobijamo celomudrenost, a smokva da uvek donosimo duhovni plod.

Koji ispuni jedno, čak veće, a drugo, naročito milostinju, zanemari, taj neće ući sa Hristom u večni počinak, nego će se posramljen vratiti nazad, jer ničeg nema žalosnijeg i sramnijeg od devstvenosti koju je pobedila strast prema bogatstvu.

Hristos propoveda u Jerusalimskom hramu. Starešine jevrejske traže da ga uhvate i ubiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading