Mit ili istina? Da li crne mačke privlače nesreću?
Foto: Shutterstock

Svi ste čuli za to da bi trebalo da pređete na drugu stranu ulice ako vidite crnu mačku da vam prilazi, kao i da ako vam kojim slučajem pređe put, napravite što brže možete tri koraka unazad. Suludo, zar ne? Ali, činjenica je da predrasuda o crnim mačkama ima na pretek. Godinama unazad one važe za nosioce loše sreće i često su povezivane sa vradžbinama, smrću i raznim sujeverjima. Samim tim, ove zablude navele su ljude da veruju da su crne mačke agresivnije od drugih. 

Koliko god uverljive bile priče o vešticama, magiji i crnim mačkama istina je da se one ne razlikuju od mačaka drugih boja kada je njihova ličnost u pitanju. Boja dlake nema nikakve veze sa karakterom mačke. Ako vidite crnu mačku da pokazuje znake agresije, to može biti zbog toga što je u prošlosti imala loša iskustva sa ljudima. 

Prvi mit koji želimo danas da razotkrijemo u korist crnih mačaka je onaj koji se tiče verovanja da donose lošu sreću. Ali, iako je ovaj mit star čini se koliko i vreme, on zaista nema dodirnih tačaka sa istinom. Zapravo, postoje neke zemlje koje crne mačke smatraju donosiocima sreće i blagoslovom. 

Iako se crne mačke u suštini ne razlikuju mnogo od mačaka drugih boja, jer kao i ostale mogu biti razigrane i povučene, ono što se u vezi sa njima može primetiti jeste da su mnogo opuštenijeg karaktera od ostatka mačijeg društva. One obično najviše od svega uživaju u lenčarenju na svojoj omiljenoj sofi. 

Iako ćete videti brojne fotografije crnih mačaka kako sikću i pokazuju svoje oštre zube, u ovim mačkama zaista ne postoji iskonsko zlo. Takođe, iako su holivudski filmovi doprimenili tome da crne mačke bije loš glas, one nisu inherentno zle.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading