umor
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naučnici poriv za zevanjem kada vidite da to radi neko drugi, nazivaju “zaraznim zevanjem”. Ovo je tip “ehofenomena”. Drugim rečima, radi se o automatskoj imitaciji druge osobe, piše u studiji koja je objavljena u časopisu Current Biology.

Drugi tipovi ehofenomena uključuju eholaliju (imitaciju nečijih reči) ili ehopraksu (imitacija nečijih radnji).

“Zarazno zevanje” nije jedinstveno za ljude. I druge životinje, uključujući pse i šimpanze, takođe su podložne ovom fenomenu, kažu naučnici. Ali razlog zbog kojeg se zijevanje širi od osobe do osobe, ili od životinje do životinje, ostaje nepoznat.

Kako bi proučili što se događa u mozgu kada nekoga “uhvati” zevanje, naučnici iz Engleske su proučavali 36 odraslih osoba koje su gledale video isečke zevanja drugih ljudi.

Koristeći se transkranijalnom magnetskom stimulacijom (TMS), naučnici su merili moždanu aktivnost učesnika tokom eksperimenata.

U jednom eksperimentu su zamolili ljude da se ili pokušaju suzdržati od zevanja dok gledaju video snimke zevanja, ili da slobodno zevaju. Zatim su sudionici zamoljeni da naprave suprotno. 

U drugom eksperimentu, sudionicima su data upustva, ali su naučnici primenili električnu struju na skalpovima ljudi. Ove struje bile su namenjene stimulaciji motoričkog korteksta, za koji se smatra da kontroliše zevanje.

Tokom eksperimenata, sudionici su zamoljeni da procene koliko je intenzivan nagon za zevanjem bodovanjem na skali.

Naučnici su pronašli da su sudionici bili samo delomično uspešni u odolevanju zevanja: uočeno je nekoliko “potpunih zevanja” a broj “suzdržanih zevanja” se povećao, piše u studiji. Kada su sudionici bili zamoljeni da odole zevanju, nagon za zevanjem se povećao.

Drugim riječima, “nagon za zevanjem povećava se kad se pokušate suzdržati”, rekla je viša autor studije Georgina Jackson, profesor kognitivne neuropsiholohije na Univerzitetu u Notingamu

Naučnici su pronašli i da je sklonost “hvatanju” zevanja povezana sa nivoima moždane aktivnosti u motoričkom korteksu – što je veća aktivnost, to je veća verovatnost da će osoba zevnuti.

I zaista, kad su naučnici primenili električne struje u tom području mozga, nagon za zevanjem se povećao.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading