ARMAGEDON ZALEDIO EVROPU, ŠTA ČEKA SRBIJU "Pripremite se na blokade, nestanke struje..."
Foto: Printscreen/Facebook/Užice-oglasna tabla

Nacionalni hidrometeorološki institut Engleske najavljuje da će u narednih  dana padati obilan sneg, koji će poremetiti drumski i vazdušni saobraćaj, a moguće je i da zbog nevremena neka seoska područja ostanu bez struje.

Moguće je i da u tim oblastima nećete moći da pristupite internetu putem mobilnog telefona, piše Dejli mejl. 

Šta je to „ledeni armagedon“?

Inače, „ledeni armagedon“, je snežna oluja koja je tokom prethodnih meseci paralisala Sjedinjene Države i Kanadu. Sada je stigla u Evropu, a prva na udaru je Velika Britanija, u kojoj su temperature tokom proteklih dana u ozbiljnom padu, a procenjuje se da će da će u narednim danima  pasti rekordne količine snega.

Najgore bi mogle proći centralna i severna Engleska. Britanski meteorolozi predviđaju da će jaki vetrovi doneti mećave i više od 38 cm snega na područje od Stouk-on-Trenta u sredini zemlje do Darama na severoistoku. Skaj njuz piše da meteorolozi predviđaju da bi u Jorkširu na severu Engleske sneg mogao da pada 31 sat zaredom.

 

 


Posebno je zabrinjavajuće što meteorolozi nisu sigurni u svoje procene i ne mogu da garantuju da se ovaj ledeni talas neće proširiti na ostatak Evrope. Takođe, hladno vreme sa snegom iz Britanije i Skandinavije već se proširilo na sever Nemačke i Poljske, a uz jak sneg temperature su se spustile ispod nule. Inače, arktički morski vazduh, koji je sada stigao u Britaniju, posetio je SAD u decembru. Tamošnji meteorolozi su ovoj mećavi dali ime koje verno dočarava njenu razornu moć – „ciklonska bomba”.

 

 

 U subotu osetno hladnije - sneg i jak vetar

Promena smera vetra će biti posledica premeštanja hladnog fronta koji će i noći ka suboti i u subotu tokom dana nad regionom doneti pojačan i jak seveorozapdni vetar, pad temperature za oko 10 stepeni Celizujosvih i povremene padavine, a sa zahlađenjem se u predelima preko 800 metara nadmorske visine očekuje nekoliko časova snega uz jak vetar.

Kada je naš region u pitanju, prema najnovijoj meterološkoj prognozi Marka Čubrila, danas će, tako, biti malo svežije uz čestu kišu i pljuskove, ali zato subota donosi zahlađenje i to još uz jak vetar. Na planinama će sutra biti i prolazog snega.

U drugom delu dana u subotu na severu regiona će uz delimično razvedravanje biti suvo, najviše dnevne temperature biće od 4 do 11 stepeni, ali će osećaj hladnoće zbog jakog vetra biti povećan.

Mraz u nedelju

U nedelju ujutro posle slabog mraza biće suvo i početkom sledeće sedmice ponovo osetno toplije.

Meterolog je objavio i da će noć ka nedelji uz dosta vedrine biti relativno hladna, te se u nedelju rano ujutro nad većim delom regiona očekuje prizeman mraz, dok će biti dosta oblasti gde će mraz iznositi oko -2 stepena Celzijusa, a na višim planinama bio bi i jači.

U nedelju tokom dana ipak pretežno sunčano, suvo i malo toplije udnosu na subotu uz maksimum od +6 do +13 stepeni Celzijusa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading