Pitanje koje ste sigurno bar jednom sebi postavili: Kada je vreme da nabavite detetu telefon?
Foto: Shutterstock

Nažalost, ne postoji univerzalan odgovor. Sve se svodi na zrelost deteta, njegovu ličnost i potrebe porodice. Ako dete na primer ima 10 godina i samo se vraća iz škole, telefon može da bude dobra ideja kako bi ostalo u kontaktu s roditeljima. Međutim, isto tako ako dete ima 12 godina i iza sebe istoriju razbijenih telefona ili zloupotrebljenih za gledanje neprikladnog sadržaja, njemu ne bi trebalo dati telefon. Roditelj bi trebalo da sebi postavi pitanje, da li je telefon potreba ili samo želja deteta. U celoj priči odnos deteta prema telefonu i njegova zrelost imaju najvažniju ulogu. Ukoliko je moguće, preporučljivo je prolongiranje davanja telefona detetu do krajnih granica. Psiholozi smatraju da pre osmog razreda, nije pametno da roditelji pokleknu i daju detetu telefon.

Većina pametnih telefona ima u sebi ugrađene uređaje za praćenje koji služe da se kretanje deteta može ispratiti. Ako se dete nađe u opasnosti, ovaj uređaj bi mu mogao spasiti život. Takođe, to je prilika da dete nauči šta znači odgovornost i savesno korišćenje jednog ovakvog uređaja. Pored toga mobilni telefon olakšava deci međusobnu komunikaciju kada nisu u školi, kao i kontakt sa nastavnicima i roditeljima.

Kao i svako drugo sredstvo i pametni telefon ima svojih mana. On može biti zloupotrebljen za gledanje neprimerenog sadržaja, što je vrlo čest slučaj. Takođe, telefon je najlakši način da deca budu iskorišćena od strane onih čija je namera da ih povrede. Postoji realna mogućnost da je svako drugo dete koje koristi pametni telefon u jednom trenutku bilo meta predatora. Izdajući se za mnogo mlađe u odnosu na svoje godine predatori pronalaze najraličitije načine da namame lakovernu decu da se sretnu sa njima. Iz ovog razloga je jako važna otvorena komunikacija na relaciji dete i roditelj. To znači da roditelji moraju znati s kim se njihovo dete dopisuje i kakva je priroda tih razgovora. Takođe, tu je i uticaj društvenih mreža koji može da ostavi trajne posledice na mladi mozak deteta, koji još nije u stanju da filtrira kvalitetan sadržaj od onog koji to nije.

Komentari (0)

Loading