prženice
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Mnogi se sa nostalgijom sećaju vremena kada su živeli u bivšoj zajedničkoj zemlji – Jugoslaviji. Većina ljudi o ovom periodu govori u superlativima, pa i kada je reč o nekim po današnjim standardima "siromašnim" stvarima.

Mnogi će se setiti nekih starih jela koja su se vrlo često nalazila na trpezama domaćinstava u Jugoslaviji. Pošto im nije potrebno puno namirnica, samo one najosnovnije, nazivamo ih "siromašnima".

Ograničen izbor namirnica ili skromni kućni budžeti razlog su što su ova jela bila deo svakodnevnog života jugoslovenskih porodica. Međutim, iako su ova jela bila "siromašna", bila su ukusna i mnogi ih se rado sećaju.

U nastavku vam donosimo nekoliko jela koja su u prošlosti često bila na trpezi.

Kuvani krompir sa korom

Krompir kuvan sa ljuskom jedno je od jela koja su se u prošlosti često pripremala. Za ovaj obrok vam treba samo 15 do 20 minuta da se krompir skuva u vodi. Mnogi su jeli ovaj krompir sa sirom, pavlakom ili kamaka. Ovo jelo se priprema i danas, ali mnogo ređe nego ranije.

Neoljušten pečen krompir - Police

Još jedno jelo koje se u prošlosti često nalazilo na trpezi je neoljušten pečen krompir. Ovo jelo se najčešće spremalo zimi, a jelo se i sa sirom, kajmakom ili pavlakom.

Hleb umočen u jogurt ili mleko

Hleb se nikada nije bacao, a da bi se koristio i kada je ostario, jeo se zdrobljen u mleku ili jogurtu. Ovo jelo su posebno volela deca, a pravila se za doručak ili večeru, klix.ba.

Prženice

Nekada su generacije odrastale uz prženu pogaču, hleb „uvaljan” u žumanca i pržen u tiganju. Na ovaj način domaćice su sačuvale i stari hleb od bacanja i produžile mu vek trajanja.

Čorba od krompira ili kupusa

Krompir ili kupus čorba bez mesa ili sa minimalnom količinom mesa jelo je koje je takođe bilo često na jelovniku u domaćinstvima bivše Jugoslavije. Ovo jelo se lako priprema, a potreban vam je krompir ili kupus, malo ulja, povrće i začini.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading