Svaka žena treba da zna: Šta je tihi porođaj?
Foto: Shutterstock

Najjednostavnije rečeno to je situacija kada žena nije svesna da je u procesu porođaja, zbog činjenice da kontrakcije izostaju. Kao rezultat toga ona može na pregledu kod lekara otkriti da je prilično daleko dogurala sa fazom porođaja, a da u isto vreme ne oseća nikakve bolove. Kada se žena približi terminu porođaja, važno je obratiti pažnju na znakove koji ukazuju da porođaj uskoro sledi. Među najvažnijima su bolovi u leđima, želja za korišćenjem toaleta i bebino manje kretanje nego inače. Ako kontrakcije izostaju, postoji aparat uz pomoć kog se detektuje da li dolazi do njih iako nisu bolne.

Iako porođaj bez bolnih kontrakcija zvuči zaista predivno, to nije nešto što se često dešava u praksi. Prema istraživanju svega 1 od 100 žena neće iskusiti bol tokom porođaja. Takođe, kao što nije poznato kako i zašto do ovog fenomena dolazi, isto tako nije pravilo da ako je jedna trudnoća prošla tiho da će i druga.

Žene mogu doživeti tihi porođaj na različite načine. Ako bilo šta deluje drugačije nego u toku cele trudnoće u mesecu kada je predviđen porođaj, trebalo bi odmah obavestiti lekara, jer postoji mogućnost da dođe do tihog porođaja. Kao i kod svakog drugog porođaja telo obavlja svoj deo posla i premešta bebu iz materice u porođajni kanal, s tim da mozak ne detektuje nikakvu bol.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading