NA TAVANU LEŽALI MILIONI, A NISU IMALI POJMA Da krov nije prokišnjavao ne bi nikad ni saznali
Shuterstoock

Misteriozni strani kupac ugrabio je sliku italijanskog majstora Karavađa koja je otkrivena pre 10 godina na francuskom tavanu pre nego što je mogla da bude prodata na aukciji, saopštila je u aukcijska kuća.

Slika je ležala uza zid među starom odećom vlasnika seoske kuće, porodičnim antikvitetima i posuđem. Lopovi koji su pre nekoliko godina provalili u kuću i odneli nakit i parfeme, Karavađevo delo su smatrali bezvrednim, pa je ostao netaknut.

Slika, koja je procenjena na 150 miliona evra (170 miliona dolara), datira iz 1607. godine i prikazuje biblijsku heroinu Juditu kako odseca glavu asirskom generalu Olofernu. „Judita i Olofern“ je trebalo da bude prodata na aukciji u francuskom gradu Tuluzu 27. juna.

Pronašli su je 2014. godine vlasnici kuće u Tuluzu dok su istraživali curenje vode na njihovom tavanu.

„Slika je privatno prodata stranom kupcu“, saopštila je aukcijska kuća Marc Labarbe i stručnjak za umetnost Turkin.

"Ova prodaja je pokrivena ugovorom o poverljivosti u vezi sa cenom i identitetom kupca." Aukcionari su rekli da će slika napustiti francusko tlo, ali da će uskoro biti izložena u neimenovanom „velikom muzeju“, što je bio uslov prodavca -- da javnost i dalje bude u mogućnosti da je vidi.

„Išlo je po veoma dobroj ceni“, rekao je Mark Labarbe Rojtersu, odbivši da navede iznos.

 

 

Slika, koja je držana na tavanu „najmanje 100 godina“, prošla je iscrpnu i u početku tajnu analizu kako bi se utvrdila njena autentičnost i u iznenađujuće je dobrom stanju, rekao je Turkin ranije ove godine. Slika je druga Karavađova slika koja prikazuje Juditino obezglavljivanje pijanog Oloferna. Prvi, koji datira oko 1600. godine, izložen je u palati Barberini u Rimu.

Umetnik koga danas poznajemo po imenu Karavađo rođen je kao Mikelanđelo Merizi. Karavađo je verovatno nadimak koji je dobio po malom istoimenom gradiću u kom je rođen.

Karavađove slike bile su kontroverzne za ono vreme. Neke od njegovih religioznih slika crkvene vlasti odbile su da prime. Izgledalo je kao da uživa da šokira i da po svaku cenu želi da se na slikama drži realnosti, ma koliko ona gnusna bila.

Karavađo je uveo revoluciju u tradicionalnu ikonografiju, stvarajući snažne, neugledne figure, slikane bez doterivanja i prema tipovima iz naroda. Oni koji su ga podržavali zvali su ga genijem. Za protivnike on je pogrdno bio "slikar prljavih nogu", jer je stvarno, na nogama slikao i tragove prašine.

Naglašavao je siromaštvo i običnost Hrista, apostola, svetaca i mučenika, ističući njihovu pocepanu odeću i, opet, prljavštinu na stopalima. Digla se velika prašina zbog toga što je Karavađo koristio leš udavljene prostitutke kao modela za čuvenu sliku "Smrt Device".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading