skijanjee
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Dočekali smo Novu godinu, ispratili staru, a eto nama i Božića. Iako prvi sneg samo što nije pao, mnogi ga sa nestrpljenjem očekuju. Razmišljate gde biste na skijanje ili kraći zimski predah od gradske gužve i obaveza, pritom ste na odmoru, a ide vam se u prirodu sa porodicom ili prijateljima. Ne morate preko granice kao biste uživali u čarima najhladnijeg godišnjeg doba i opustili se s najmilijima. Mi vam predlažemo pet najboljih destinacija u Srbiji gde biste mogli kvalitetno da se odmorite, aktivno provedete slobodne dane i  uživate u zimskim sportovima.

Poslednjih godina naša zemlja postaje sve privlačnije mesto kada je o zimskom turizmu reč jer planine u Srbiji sadrže sve što savremenom turisti treba. Bilo da traži aktivnosti na snegu ili samo želi da uživa u čistom vazduhu, šetnji i opuštanju. Što se neophodnog budžeta za zimski predah tiče, cene variraju od jednog do drugog zimovališta, ali za svačiji džep se uvek može pronaći adekvatna destinacija i smeštaj. 

''Sunčana planina''

Za prekaljene skijaše i one malo manje iskusne ljubitelje slaloma ili spusta svakako je prva preporuka najpoznatiji i najveći skijaški centar u zemlji i okruženju - Kopaonik.

Od Beograda je udaljen 278 kilometara, a od Kruševca 82. Mnogi domaći i strani turisti svake godine dolaze baš na ovu lepoticu poznatu i pod imenom ''sunčana planina'' zbog dobre infrastrukture kada su zimski sportovi u pitanju, a tu je i oko dobro uređenih 30 ski-staza koje se pružaju na 60 kilometara, do kojih vas vozi 20 žičara. Staze su prilagođene su svim kategorijama skijaša. Pored mnogobrojnih ski liftova, žičara, ovo zimovalište ima i nelkoliko skijaških školi. Ovde svoje prva iskustva na skijama mogu steći i deca svih uzrasta, i odrasli. 

Ako ste od onih koji preferiraju plivanje i saune to na Kopaoniku nije problem jer brojni hoteli ovde nude i taj vid rekreativnih aktivnosti. Moguće je uživati i u drugim sportovima jer  ovdašnji smeštajni turistički objekti imaju sale za fudbal, tenis i hokej na ledu. 

Ova planina će vam ponuditi i raznovrstan izbor ugostiteljskih objekata, u kojima se možete okrepiti uz šolju čaja ili nadoknaditi izgubljene kalorije kvalitetnim planinskim obrokom. Ukoliko ste sa decom ili u društvu prijatelja, nikome neće biti dosadno jer za svakoga ima po nešto u čemu će uživati i što će učiniti vaš predah jednim od najboljih zimovanja ikada.

PRAZNICI JOŠ UVEK TRAJU, ZIMSKI RASPUST JE TEK POČEO Predlažemo vam Top 5 odredišta za zimski odmor u Srbiji

Foto: promo

 

 

Stara planina – još uvek nedovoljno istražena

Jedan od ski centara koji se izdvaja pre svega po svojim prirodnim lepotama, a koji je u usponu poslednjih godina je i Stara planina. Poznata je još iz rimskog perioda, a za nju se vezuje i persijski naziv Balkan, što znači brdovito područje. 

Od Beograda je udaljena 330 kilometara, aod niša svega stotinu. Sa svojim najvišim vrhom (Midžorom 2.169 metara nadmorske visine) je najveća planina Centralne Srbije. Još uvek nije dovoljno istražena i možda je baš to njen glavni adut zbog koje bi ove zimske sezone tamo trebali da se uputite. Ova planinska destinacija je puna potencijala i zato unapređuje svoje kapacitete iz godine u godinu.

 Za sve adrenalinske zavisnike glavna sportska aktivnost u zimskim mesecima je i ovde, naravno, skijanje. Najpoznatiji skijaški centar je Babin zub. Osim toga, ponudu na Staroj planini upotpunjuju i druge aktivnosti u prirodi, pešačenje, zimski biciklizam i paraglajding. 

Ova planina ima mnogo manje skijaških i smeštajnih kapaciteta od Kopaonika, ali su zato i cene pristupačnije. Ovde ćete naći nekoliko hotela, vila i apartmanskih objekata, a najpozantiji od njih je hotel  Stara planina sa 4 zvezdice. Nalazi se na Jabučkom ravništu, neposredno pored polazne stanice gondole nalazi.

PRAZNICI JOŠ UVEK TRAJU, ZIMSKI RASPUST JE TEK POČEO Predlažemo vam Top 5 odredišta za zimski odmor u Srbiji

TO Valjevo

 

 

Idila na Maljenu

Nadomak Valjeva, na svega 38 kilometara udaljenosti između visova smestila se planina izuzetnih  prirodnih i klimatskih odlika. Od Beograda ga deli 117 kilometara. Pogađate, reč je o Maljenu.

Omiljeno odmaralište mnogih Valjevaca i Beograđana na ovoj planini su naravno Divčibare. Ovo planinsko odredište, poznato i kao vazdušna banja, idealno je za porodice sa decom jer poseduje skijališne staze namenjene samo najmlađima. Stoga ovde mališani mogu potpuno samostalno da uživaju u čarima zimskih sportova. Ima brojnih aktivnosti i za odrasle. Oni se mogu rekreirati na jednoj od četiri ski-staze, za sve kategorije skijaša.

 Pored  zabave na snegu, postoji mogućnost organizovanja izleta to planinskih atrakcija koje se nalaze u okolini  Divčibara, kao što je Rezervat prirode Čalačka greda.  U okviru njega se nalaze vidikovci sa kojih puca zadivljujući pogled na okolinu koji oduzima dah. Od jednodnevnih izleta moguće je obići Valjevo i Banju Vrujci, koja je udaljena svega 35 kilometara.

Čak i sama šetnja po proplancima i planinskim stazama, ukoliko nema previše snega ima svojih blagodeti. Kao i druge navedene planine, i Divčibare je zimski centar koji će pružiti veliki broj odličnih smeštajnih i ugostiteljskih objekata. Na planini već godinama uspešno posluju hotel Divčibare, a osim hotela na raspolaganju je i raznovrstan apartmanski smeštaj Divčibare.

Prirodno okruženje Maljena  je veoma raskošno, pa ne treba da  vas začudi ako dok šetate naiđete i na sitnije šumske stanovnike (životinje) tokom obilaska susednih planinskih brda. 

PRAZNICI JOŠ UVEK TRAJU, ZIMSKI RASPUST JE TEK POČEO Predlažemo vam Top 5 odredišta za zimski odmor u Srbiji

Rina

 

 

Planina u senci slavnijeg brata - Zlatibora

Nekako uvek nepravedno, u senci svog proslavljenog brata Zlatibora je gorska vila, po mnogima najlepša planina zapadne Srbije. Tara. Istoimeni nacionalni park ustanovljen je 1981. godine i u velikom procentu od 80 odsto predstavlja područje šumskih ekosistema. Od Beograda do Tare razdaljina je 180 kilometara.

Pored pešačenja i korišćenja otvorenih terena za male sportive kada nema snega kao što je slučaj ovih dana, gostima se nudi i uživanje u skijaškim sportovima kada napada snežni pokrivač. Umerena nadmorska visina, između 800 i 1500 metara idealna je za popularne zimske aktivnosti. 

Veštačka jezera reke Drine, Zaovine i Perućac, upotpunjuju bogatstvo pejzaža i daju prednost Tari u odnosu na druge planinske destinacije u Srbiji

Tara poseduje pet manjih ski-centara. Mitrovac na Tari je najpoznatiji većini čitalaca iz perioda osnovne škole, jer smo svi tamo išli u dečje odmaralište na rekreativne nastave. Zatim, tu je Šljivovica, Beli bor, Omorika i Nagramak.

Do najpopularnijeg vidikovca na Tari - Banjske stene stiže se lako i tokom zimskog perioda, a odatle se pruža neverovatan pogled koji doslovno oduzima dah. Kada se sve zabeli, prizor je još neverovatniji.

PRAZNICI JOŠ UVEK TRAJU, ZIMSKI RASPUST JE TEK POČEO Predlažemo vam Top 5 odredišta za zimski odmor u Srbiji

TO Zlatibor

 

 

‘’Rame uz rame’’ sa Kopaonikom 

I na kraju, nikako najmanje važan. Kako njega ne preporučiti kad je po popularnosti i zimi, i leti, možda najposećenija domaća planinska destinacija. Trve se za najvišu poziciju kao prvi izbor domaćih posetioca, ‘’rame uz rame’’ sa Kopaonikom. Dovoljno je reći – Zlatibor.

Planina izuzetne lepote, a krasi je prijatna klima, blago podneblje, prostrani proplanci, bujni pašnjaci ispresecani planinskim potocima i prošarani bujnim borovima po kojima je ova planina i dobila ime.

Nalazi se na magistralnom putu Beograd – Crna Gora. Od Beograda udaljen 230, a od Užica 25 kilometara. Lekovitost ove planine ogleda se u blagosti klime na visoravni od 1000 m. Preko njega se sudaraju planinske i morske struje koje ubrzavaju lečenje plućnih i srčanih bolesti, posebno bolesti štitne žlezde i malokrvnosti.

Kada je o zimskim aktivnostima reč, pre svega skijanju, ne možemo a da ne pomenemo ski-centar Tornik. 

Udaljen je 9 kilometara od Partizanskih Voda, odnosno centra Zlatibora, i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.100 metara nadmorske visine, opremljen je bogatim kapacitetima. Sportski tereni, bob na šinama i žičara su neki od sadržaja koje ćete pronaći na vrhu planine. Pomenuti ski-centar može da primi preko 5.000 skijaša na sat. Opremljen je modernom, šestosednom žičarom, poseduje dva ski lifta i četiri staze.

Čigota - srednje laka staza, uspon 220 metar; Tornik - srednja staza - uspon 185 metara; Ribnica - laka staza, uspon 60 metara i Zmajevac - teška staza, uspon 250 metara. Svaka staza je pokrivenena sistemom za veštačko osnežavanje pomoću kojih se ostvaruju uslovi za odlično skijanje čak i kada vremenske prilike nisu povoljne. Početnici mogu dobiti najbolju skijašku obuku. A ovo skijalište poseduje i ratrake (utabače), koji svake noći stvaraju optimale skijaške uslove za naredni dan.

Pored skijanja, Zlatibor vam pruža i razne druge mogućnosti. Možete obići Stopića pećinu, koja nosi titulu najlepše pećine u Srbiji. Zatim, tu je muzej Staro Selo u Sirogojnu, vodopad u Gostilju, Dino park Zlatibor i mnoga druga mesta. Sve ovo se nalazi na samoj planini ili u neposrednoj blizini.

Na Zlatiboru možete pronaći veliki broj apartmana, a imate i veliki izbor restorana, kafića i sadržaja namenjenog deci.

Ako ste najzad odlučili gde ćete na zimski predah od svakodnevnih obaveza, a mi vam pomogli u odabru idealnog odredišta, ostalo je samo da vam poželimo dosta snega na domaćim planinama, sunčano vreme i srećan put!

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading