KUĆA OD KOSTIJU Neverovatna zgrada u centru grada
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Godine 1877. počela je izgradnja kuće trgovca tekstilom Jozefa Batlja, a prvi arhitekta je bio jedan od učitelja Antonija Gaudija Emilio Sala Kortez. Ova kuća nije imala izuzetne odlike, građena je u okviru tradicionalnog eklekticizma. 1903. godine njen vlasnik Jozef Batljo angažuje Gaudija da potpuno redizajnira kuću. Ali, Gaudi odlučuje da je samo renovira, i u njenom uređenju ruši ustaljene arhitektonske manire. Drugi deo izgradnje kuće traje od 1904. do 1906. godine, a nakon završetka Gaudi ju je nekoliko puta renovirao.

Istorija

Kuća Batljo je do sredine pedesetih godina 20. veka bila u vlasništvu porodice Batljo. Od 2002. godine pretvorena je u muzej Antonija Gaudija, a od 2005. godine se nalazi na Uneskovoj listi zaštićenih znamenitosti.

Originalna zgrada na ovoj lokaciji nastala je zahvaljujući urbanističkom planu izgradnje Barselone. Ubrzo nakon toga, naselje je postalo omiljeno među elitnim porodicama koje su odlučile da se presele u ovaj deo grada. Samu zgradu je 1877. godine sagradio profesor Antonija Gaudija, Emilio Sala Kortes. Početkom 20. veka kupio ju je  Josep Batljo i Kasanovas, koji je bio vodeći biznismen svog vremena. Njegova ideja je bila da potpuno sruši kuću i unajmi Antonija Gaudija da izgradi novu. Ali, Gaudi je u njoj video potencijal i ostalo je istorija. Od 90-ih je u rukama porodice Bernat, koja je odlučila da je restaurira i otvori za javnost za potrebe turizma i organizacije događaja. Ali, da li ste znali i to da:

Ima jedinstven sistem ventilacije, koji je dizajnirao sam Gaudi. Sastoji se od dodatnih ručnih otvora ispod prozora koji olakšavaju regulaciju količine vazduha koji cirkuliše bez otvaranja prozora.

Arhitektura

Arhitekturom Kuće Batljo dominiraju nepravilni oblici. Zidovi su zaobljeni, slobodno formirani, šareni, a nivo poda i krova definišu sferni i asimetrični talasasti oblici. Zaobljen krov podseća na leđa zmaja sa šiljatim repom, jedan od tipičnih simbola Gaudijeve arhitekture. Smatra se da Gaudi izvodi simboličnu predstavu zmaja koga ubija Sveti Georgije, koji je svetac i zaštitnik Katalonije. Fasada može da simboliše i karneval, krov je kapa harlekina, šareni mozaici od pločica liče na konfete, a oblik ograda balkona na karnevalske maske.

Veliki deo fasade Kuće Batljo od klesanog kamena je prekriven zamršenim mozaicima od polomljenih glaziranih keramičkih pločica i komadima stakla raznih boja i nepravilnih oblika. Konstruktivni elementi nalik na kosti uokviruju i oblikuju prozorske otvore. Prozori su istaknuti dekorativnim livenim gvozdenim ogradama. Prizemlje kuće ima neobično urezane gotske ukrase na ovalnim prozorima, kao i graciozno izvajan kameni rad.

Fasada je zapravo šareni mozaik sastavljen od održivog i recikliranog stakla i keramike. Prizemlje pokriva oko 700 kvadratnih metara, a u njemu dominiraju drvene stepenice i vrata, kamin u obliku pečurke i ogromni prozori. Krovna terasa je ukrašena sa četiri odžaka, 330 keramičkih diskova i 600 pločica a sam krov je konstruisan tako da predstavlja zmaja.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading