SVI BI U NJEGOVU KOMPANIJU Vlasnik firme u BiH skratio ženama radno vreme
Foto: Printscreen/tvcazin


Došli smo na ideju da ženama damo priliku da provode više vremena sa svojom decom i porodicom, jer sve možemo da uradimo za sedam radnih sati. U kazino kompaniji CPU, žene mogu reći da svakodnevno slave 8. mart.

Hana Perviz i njenih pet koleginica, umesto osam, rade sedam sati dnevno, a za istu platu. Imaju slobodne vikende, dobijaju beneficije i regres.

"Radila sam i u drugim firmama, često prekovremeno. CPU se ne može porediti ni sa jednom kompanijom u Bosni i Hercegovini. I taj jedan sat meni mnogo znači kao ženi, majci".

"Imam bebu od dve godine, imam više vremena da se posvetim detetu. Nekome sat vremena znači malo, nama mnogo", kaže Bišćanska Hana Perviz, službenica CPU, koja se bavi prodajom informatičke opreme.

"Biti dovoljno sa decom i porodicom, izbalansirati druge brojne obaveze i istovremeno zadržati posao za ženu je više nego težak zadatak. Sada imam više vremena i lakše je žongliram između svih obaveza", priča za Avaz Emin.

Mogućnost smanjenja radnog vremena sa 40 na 35 sati sedmično, a za isti profit, do sada niko u BiH nije ponudio. Reč je o samovoljnoj odluci privatnika iz Cazina Dženana Kapića. Kaže da je korist obostrana, kako za kompaniju, tako i za zaposlene. 

"Svako preduzeće danas je suočeno sa odlaskom radne snage. Nama nije otišao ni jedan zaposleni, ni iz preduzeća, ni preko granice. Došli smo na ideju da ženama damo priliku da provode više vremena sa svojom decom i porodicom, jer sve možemo da uradimo za sedam radnih sati. Žene, s druge strane, imaju mnogo obaveza. Moja supruga radi u drugoj firmi i često ostaje duže na poslu, što utiče na kvalitet porodičnog života. Nažalost, ne mogu da utičem na druge poslodavce i njihove odluke, ali možemo da ih svojim pozitivnim primerom ohrabrimo da učine isto. Da bar pokušamo da što više olakšamo",kaže Kapić.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading