SVETSKI MASONI POŠTUJU SRBIJU Slobodni zidari rade u tišini, a drži sudbinu sveta u svojim rukama
Profimedia

Masoni, templari, rotarijanci, samo su neka od tajnih, polutajnih i diskretnih društava koja postoje u Srbiji, a koja su i dalje nedovoljno poznata javnosti. Masoni nisu nikakvo tajno društvo, ali jesu društvo sa tajnom. U svakoj zemlji u kojoj deluju registrovani su u državnim institucijama u skladu sa njenim zakonima.

U srcu svake zemlje slobodni zidari su ti koji pokreću stvari, promene. Članovi obedijencije nalaze se širom planete u vrhu vlasti, kao predsednici država, ministri, visokopozicionirani ljudi u institucijama u kojima se donose važne odluke. U prilog tome govori i činjenica da je gotovo polovina predsednika Francuske bila iz redova masona!

Ovako, ekskluzivno za “Novosti”, govori Filip Šarjel, veliki majstor Velike lože Francuske, koji u Beogradu prisustvuje, prvom, Inicijacijskom susretu masona iz centralne Evrope. Naš sagovornik nam otkriva da je skup okupio stotinak slobodnih zidara iz Grčke, Mađarske, Slovenije, Rumunije i Bugarske, ali i velike majstore iz Italije i Rusije.

– Naša društva se zalažu za mir i toleranciju, pa odluke ne utiču direktno na državne politike. Ipak, naši članovi su visokopozicionirani ljudi, u najvišim nivoima vlasti i državnim institucijama. U poziciji su da “proguraju” željene zakone i utiču na stanje u društvu. Brojni su takvi primeri kroz istoriju. Tako, na primer, nije tajna da do susreta egipatskog predsednika Anvara el Sadata i predsednika Vlade Izraela Menahema Begina sedamdesetih godina, posle čega je ubrzo usledilo primirje između ove dve zemlje, ne bi ni došlo da nisu bili članovi masonske lože.

* Zašto ste odabrali baš Srbiju za mesto održavanja prvih inicijacijskih susreta?

– Kada smo osnivali Ujedinjenu ložu Evrope, Srbija je bila prva zemlja Istočne Evrope koja je želela da bude članica Konfederacije. Zato smo danas ovde. Srpska loža je cenjena i ima veoma dobru međunarodnu saradnju sa masonima iz celog sveta. Inače, saradnja Velike lože Francuske i Velike nacionalne lože Srbije (VNLS) traje duže od 20 godina. Cilj svega je univerzalizam, u smislu rada na vrednostima. Tada svet postaje bolji, pravedniji. Zato su sva braća zabrinuta zbog trenutne situacije, odnosno jačanja ekstremne desnice u zemljama Evrope i fašizma.

ZNAČAJ MASONERIJE U EVROPI

Masone iz Evrope ugostili su domaćini, majstori iz Velike nacionalne lože Srbije, na čelu sa starešinom Dragoslavom Pavlovićem. Ova loža nastavlja tradiciju Velike lože Srbije osnovane 1912, godine kada je osnovan i Vrhovni savet Srbije. Tada je Đorđe Vajfert počeo da okuplja sve srpske masonske organizacije koje su radile pod pokroviteljstvom stranih loža. Inače, na ovom velikom skupu u Beogradu bilo je reči o značaju simbola u masoneriji, škotskom obredu, alatima koje slobodni zidari koriste u hramu. Svaka od zemalja učesnica predstaviće i radove o duhovnosti i humanizmu.

* Kakav je danas uticaj masona u svetu?

– Slobodni zidari doprinose miru. Ideja je da se probudi savest kod ljudi, ali i svest o potrebi da budu tolerantniji… spremni da prihvate druge, one koji su drugačiji od njih. Upravo zato bi hrišćani trebalo da grade dobre odnose sa muslimanima.

* Koliko uticaj francuskih majstora može da pomogne da se čuje istina o ratovima devedesetih u bivšoj Jugoslaviji?

– A šta je istina? (pita Šarjel sležući ramenima).

* Običan svet kada čuje reč mason pomisli na nešto tajno, mistično. Šta se krije iza masonerije?

– Za razliku od Srbije, slobodno zidarstvo se u Francuskoj promoviše, a na brojnim skupovima predstavlja se rad naših organizacija. Ipak, imamo svoje tajne. Tri, da budem precizan. Prva je tajna pripadnosti, pošto imena masona ne smeju da se otkrivaju. Da bi se zaštitili od progona, poput onih tokom Drugog svetskog rata, pripadnost loži ostaje skrivena. Druga tajna tiče se sadržaja rituala i aktivnosti kojima se bavimo. Potencijalnim i budućim članovima ne želimo unapred da otkrijemo zadovoljstvo koje pričinjava sam ritual inicijacije. Pod velom ostaje i ono doživljeno, naše iskustvo koje je vrlo lično i koje ne može da se prenese. Ritual inicijacije je nemoguće opisati, pa to proživljeno svako od nas čuva samo za sebe. O tome se ne govori ni unutar grupe.

* Mnogi se pitaju ko su danas poznati majstori, u, recimo srpskoj ili francuskoj loži?

– Nemam prava da govorimo o drugim masonima, otkrivam njihov identitet. Mogu samo da pričam o onima koji više nisu na ovom svetu. A takvih je mnogo, od Mocarta, Betovena, francuskih revolucionara… Slobodni zidari su se kroz vekove izborili za velike stvari poput Deklaracije o pravima čoveka i građanina, koju su sami i napisali, do prava žena na abortus – podseća Šarjel.

* Ko i kako danas može da postane član obedijencije?

– Naši članovi potiču iz svih slojeva društva, od pekara do političara. Potrebno je da osoba sama izrazi želju da postane majstor i da pristupi društvu. Zatim, kandidat šalje biografiju i motivaciono pismo, kao i potvrdu da nije osuđivan. Sve to detaljno proveravamo, pošto mason ne može da bude neko ko je počinio zločin. Potom se rade ankete, braća razmatraju kandidaturu i, naposletku dolazi do inicijacije.

ISTORIJA

Velika loža Francuske iza sebe ima tri veka dugu tradiciju masonerije. Broji oko 34.000 ljudi, podeljenih u 960 loža širom zemlje Gala. U toj obedijenciji, koja ima 33 nivoa, Šarjel je 34. veliki majstor koji se našao na njenom čelu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading