ZAŠTO DANAS TREBA ZAPALITI TAMJAN U KUĆI Nerazrušivi bedem za sve demonske nasrtaje
Foto: Youtube/Printscreen

Sveti Serafim Sarovski kaže: “Svaki dan provjetravaj svoju kuću i svaki dan je kadi i pali kandilo u njoj”.

Iz prostog razloga što dom koji je osveštan, a u kome porodica živi u ljubavi, hrišćanskim vrlinama i smirenju, koji se svakodnevno kadi tamjanom u ime Gospodnje, nerazrušivi je bedem za sve demonske nasrtaje i sigurno porodično pristanište.

Tamjan je u upotrebi još od najstarijih vremena, kako kod mnogobožaca (pagana), tako i kod Jevreja. Tamjan kao materija potiče iz Indije i afričkih zemalja. To je dugovečna zeljasta biljka sivozelenih listića. Spada u aromatične biljke.

Zanimljivo je da tamjan deluje kao anksiolitik. Ima psihoaktivna svojstva, pomalo halucinogena, ali ne stvara zavisnost. Nuačnici iz Irana su otkrili da kad ljudi udišu tamjan, imaju vizije, slično religioznom kontaktu sa višim sferama.

Od njega se dobija mirisno ulje „timol“ koje se koristi za sirup protiv kašlja i u kozmetici. Dakle, tamjan je aromatična smola koja se dobija iz drveta BOSWELIA SACRA (bosvelia sakra). Zanimljivo je da u Africi na prostoru gde ima više stabala tamjana, taj se prostor naziva VADI DUKA.

Jevreji nazivaju tamjan LIVANI, otud grčki naziv „livanon“, osim toga naziva se i TIMIAMA, od grčke reči θυω (tio) što znači žrtvovati, jer se tamjan upotrebljavao za prinošenje beskrvnih žrtava.

O tamjanu se govori i u Starom zavetu, kako o njegovoj pripremi, tako i korišćenju u bogoslužbene svrhe. U Solomonovom hramu postojao je zlatni kadioni oltar na kome je morao dnevno da se prislužuje (pali) tamjan.

Tamjan je zbog svoje retkosti i zbog svoje upotrebe spadao u skupocene materije starog sveta, zbog toga i mudraci prinose na dar novorođenom Gospodu Hristu pored zlata, smirne i tamjan.

Kada se tamjan stavi na žeravicu, tj. na upaljeni briket, dižu se kolutovi belog dima ugodnog mirisa, i nevidljivo se šire po hramu ili u domu, što predstavlja ili simbolizuje naše molitve, koje se uzdižu Bogu kao prijatni, blagouhani miris duše. Tamjan označava podizanje našeg uma i srca prema nebu za vreme molitve, kao što se dim tamjana podiže u visinu, tako se i naše molitve uzdižu ka Bogu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading