Korisni saveti: Uradite ovo i sigurno ćete imati više sreće sa novcem
Shutterstock

Poznati psiholog sa Harvarda Danijel Gilbert, autor knjige "Spoticanje o sreću", objašnjava da nam novac pruža "priliku za sreću".

Kako navodi, za njega je novac "prilika koju ljudi rutinski rasipaju jer stvari za koje misle da će ih usrećiti često to nisu". U jednom svom radu Gilbert ističe kako trošiti novac da bismo bili srećniji u polju fiannsija i zadovoljniji sa onim što imamo, a istovremeno svesni da možemo da imamo i više.

Evo koje savete psiholog sa Harvarda Danijel Gilbert, daje kako bismo imali više sreće sa novcem:

Kupujte iskustva umesto stvari

 U anketi koja je obuhvatila preko 1.000 Amerikanaca, 57% ispitanika je reklo da su izvukli veću sreću iz iskustvene kupovine, poput putovanja, koncerta ili drugog životnog događaja, nego kupovine predmeta, poput automobila, uređaja ili drugog predmeta. Više volimo iskustva jer možemo da ih predvidimo i pamtimo. "Nakon što su dane posvetili odabiru savršenog poda od tvrdog drveta za ugradnju u novi stan, kupci kuća otkrivaju da njihovi nekada voljeni podovi od brazilske trešnje brzo postaju ništa drugo do neprimećeno tlo pod njihovim nogama."

Trošite novac da pomognete drugima umesto sebi 

Sreća svakog čoveka obogaćena je vezama koje stvara. Negovanje tih veza je plodonosan način da potrošite svoj novac - skeniranje mozga pokazuje da trošenje novca na druge ljude aktivira centre za nagrađivanje vašeg mozga. Kada pomažete drugima, imate snažan osećaj da činite nešto dobro i vredno, što donosi sreću na svim poljima, od novca do društvenih relacija.

Kupite mnogo malih zadovoljstava umesto nekoliko velikih 

Kako biste sreću uskladili sa novcem, kupite sebi male stvari koje vas raduju. Priuštite sebi nešto što odavno želite, sitnicu koja će vam uulepšati dan, častite sebe iznenađenjima... Ovakvi mali darovi sebi podstiču vas da budete zahvalni na malim stvarima koje zrače srećom.

Platite sada, konzumirajte kasnije 

Puno psiholoških teorija pokazuju da malo odlaganje zadovoljstva vodi do zadovoljnog, uspešnog i srećnog života. Puno je bolje platiti sada, a konzumirati kasnije, nego da konzumirate nešto sada, a plaćate kasnije. Ovo se posebno odnosi na kupovinu na rate, jer nastavljate da plaćate nešto što ste već iskoristili, to zadovoljstvo je već prošlo. Čak iako je reč o skupoj stvari, poput automobila ili mobilčnog telefona, to je već postalo deo vašeg života i ne osećate prvobitno uzbuđenje.

Razmislite zapravo kako je zaista posedovati stvar koju želite da kupite 

 Kada zamišljamo kako bi bilo sjajno posedovati nešto, skloni smo da zaboravimo detalje. Sreća je u detaljima! Pre nego što obavite kupovinu, zamislite kakva osećamnja bi kupovina nove stvari mogla da donese. Osvestite svaki detalj te stvari, vaš osećaj, kako uživate u tome. Na primer, želite da imate kolibu na planini. Zatovorite oči i zamislite kako ona izgleda, zamislite vatru u kaminu i pokušajte da osetite njenu toplotu, miris drveta, vizualizujte pogled sa prozora... Vizualizacija može biti sjajna motivacija i pokretač.

Prestanite neprestano da poredite stvari tokom kupovine 

Promena psihološkog konteksta u kome se donose odluke, uporedna kupovina može odvratiti potrošače od atributa proizvoda koji će biti važan za njjegovu sreću, fokusirajući njegovu pažnju na atribute koji su različiti. Na primer, ako idete okolo i posmatrate gomilu otvorenih kuća, možda ćete biti uhvaćeni u kupovini prostrane kuće koja je lepša od ostalih koje ste gledali i uzećete veliki kredit da to uradite – umesto da trošite manje na skromniji dom koji bi vam jednako doneo sreću.

Pitajte svoje prijatelje 

"Istraživanje sugeriše da je najbolji način da predvidimo koliko ćemo uživati u iskustvu, jeste da vidimo koliko je neko drugi uživao u njemu." Na primer, prijatelji koji vas dobro pozanju mogu vam preporučiti određeno putovanje, dati vam važne informacije, jer znaju kakve aktivnosti i stvari vas usrećuju. Dakle, ako niste sigurni kako da potrošite, uvek možete pitati bliske prijatelje za savet.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading