UŠTEDITE NOVAC Najjednostavniji trik ikada za uštedu na grejanju
Foto: Alo!

Grejna sezona počinje uskoro, a jedan mali trik može vam pomoći da tokom zime uštedite i da vam bude mnogo toplije u stanu.

Prašina koja se nedeljama ili mesecima skuplja na radijatorima smanjuje širenje toplote, a to istovremeno povećava troškove grejanja.

S obzirom na to da cene energenata rastu bilo bi pametno da i radijatore uključite u nedeljnu rutinu čišćenja. Trebalo bi ih temeljno očistiti pre nego što prvi put upalite grejanje u sezoni i zatim redovno brisati prašinu tokom grejnog perioda, preporučuje savez nemačkih proizvođača higijenskih proizvoda (IKW).

Patite li od alergija, čišćenje radijatora imaće dodatan pozitivan efekt.

Radijatori izazivaju strujanje vazduha, odnosno podižu čestice prljavštine i prašine u vazduh, a one mogu završiti u disajnim putevima ili u očima.

Pre nego što krenete da čistite radijatore, ispod postavite krpu ili novine na koje će pasti grudvice prašine ili mrtvi insekti. Za mnoge će radijatore dovoljna biti četka duga 30-40 centimetara. Njome se može počistiti prostor iza uređaja i između ‘rebara‘.

Većina današnjih usisivača ima i poseban dodatak za radijatore. Nakon što uklonite prašinu, dostupni deo radijatora obrišite vodom i nekim višenamenskim sredstvom za čišćenje, ali nemojte koristiti sunđere s grubom površinom jer bi to moglo oštetiti lak.

Komentari (0)

Loading