Pravo BLAGO skriveno NA TAVANU: Hteli su da POPRAVE krov koji je prokišnjavao, a kada su se popeli, imali su šta da vide

K.Ć. Vesti 04.10.2022 11:00 0

Neobičan nalaz u bivšoj sinagogi u Bjalistoku

Pravo BLAGO skriveno NA TAVANU: Hteli su da POPRAVE krov koji je prokišnjavao, a kada su se popeli, imali su šta da vide

Shutterstock

Da bilo nije krova koji prokišnjava, narednih nekoliko desetina godina bi verovatno bilo skriveno i dalje. Ukrasne korice sa Davidovim zvezdama, fragmenti knjiga na hebrejskom i dečija odeća - samo su neka od blaga sakrivenih u potkrovlju nekadašnje Sitronske sinagoge, u kojoj se danas nalazi Galerija jevrejske kulture.

Sinagoga je radila do oko 1937. godine. Pored molitvenog mesta, služila je i kao dom zajednice i biblioteka sa verskim knjigama.

"Prvi put za dugo vremena ušli smo u potkrovlje sinagoge Citron – Galeriju Slendzinski u Bjalistoku, Galeriju jevrejske kulture. Naoružani odgovarajućom opremom i stručnom zaštitom među ruševinama i prašinom, pronašli smo na tragove prošlosti ovog mesta" – čitamo na Fejsbuk stranici galerije.

- Radim ovde 17 godina. Dugo sam sumnjala da bi na tavanu mogli biti artefakti. Ispostavilo se da je to istina. Prilika da vidimo šta sve ima gore ukazala tokom popravke krova koji prokišnjava - potvrđuje u intervjuu za TVN24 Marta Pjetruško, šef umetničkih kolekcija, arhiva i regionalnih istraživanja Galerije im. Slendzinski u Bjalistoku.

Pravo BLAGO skriveno NA TAVANU: Hteli su da POPRAVE krov koji je prokišnjavao, a kada su se popeli, imali su šta da vide

Printscreen/Facebook

 

Blago na tavanu spasao je krov koji prokišnjava

Galerija se nalazi u zgradi u ul. Varinskiego 24A od 1992. Pre Drugog svetskog rata tu je bila izgrađena jevrejska sinagoga zahvaljujući sredstvima Citrons - porodice jevrejskih industrijalaca iz Bjalistoka.

Sinagoga je radila do oko 1937. godine. Osim molitvenog mesta, služila je i kao društveni centar i biblioteka sa verskim knjigama.

Prema TVN24, prve pronađene u potkrovlju bile su drvene ploče kojima je prvobitno bio obložen plafon najveće sinagoge. Na njima su naslikane Davidove zvezde i rozeta. Skinuti su i sakriveni, najverovatnije u vreme Poljske Narodne Republike.

Knjige, ženski donji veš i dečija odeća

Na tavanu su pronađeni i mnogi fragmenti knjiga na hebrejskom, pa čak i knjiga pesama na hebrejskom, objavljena na drugu godišnjicu smrti Jozefa Pilsudskog, i deo reklame napisane na poljskom.

- Nažalost, nijedna knjiga nije sačuvana u celini. Započeli smo saradnju sa prevodiocima sa hebrejskog jezika. Želimo da znamo sadržaj pronađenih fragmenata – naglašava Marta Pjetruško.

U potkrovlju su pronađene i dve limenke za donacije, elementi ženskog veša i dve odeće za jednogodišnjeg ili dvogodišnjeg mališana.

BONUS VIDEO

Sitronske
Komentari (0)
Loading