KROZ DOLINU DŽINSA Kakva je sudbina novopazarskih farmerk
Balkan Trip

Tih godina u Novom Pazaru nastajale su najbolje replike farmerki poznatih dizajnera, te je i sam grad dobio naziv Dolina džinsa.

U Novom Pazaru ste tih godina mogli da nađete vrhunske replike popularnih Levis 501!

Danas pazarski džins nije toliko popularan, a fabrika za proizvodnju istog je znatno manje. Uprkos tome, preostali pogoni za proizvodnju najpopularnijih pantalona rade i izvoze svoje proizvode. Upravo jednu takvu novopazarsku fabriku posetio je Karlos Franko, voditelj emisije "Welcome To The Balkans" koju možete pratiti na televiziji Balkan Trip. Tamo ga je dočekao menadžer Emir Aljović koji ga je sproveo kroz postrojenje.

"Prvo naš dizajner osmisli model. Sledeća stvar je biranje šablona koji ćemo koristiti. Da li će biti slim, regular il kako je već smišljeno. Pa se to sve kroji i onda se pantalone spajaju", ukratko je objasnio Emir proces šivenja farmerki.

Ova fabrika džinsa radi punom parom, a ovdašnji modeli nalaze se na stanovnicima mnogih evropskih zemalja.

"Svake pantalone su unikatne na svoj način jer se sve radi ručno. To može da se radi laserom, ali mi radimo ručno, svake posebno", rekao je Emir dok je pokazivao Karlosu deo pogona u kom se rade raznorazni detalji na farmerkama.

KROZ DOLINU DŽINSA Kakva je sudbina novopazarskih farmerk

Balkan Trip

 

Emir je ispričao da se devedesetih proizvodilo par stotina hiljada replika Levis farmerki mesečno, a potom su proizvođači napravili svoje brendove.

Karlosu je pravljenje farmerki bilo interesantno toliko da je seo za šivaću mašinu i rešio da se okuša u ulozi krojača. Kako je i da li je uspelo, pogledajte OVDE.

A za još ovakvih zanimljivih putopisa prošetajte Balkan Tripom kao i drugim Telekomovim kablovskim kanalima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading