STRUČNJACI TVRDE DA JE OPASNO Ove 2 stvari nikako ne treba da radite u kući kada grmi
Foto: Shutterstock/ MonoLiza

Ovih dana prognoza je - česti pljuskovi sa grmljavinom, pa se logično postavlja pitanje kako se zaštititi od iznenadnog udara groma.

Smatra se da u gradovima od udara groma štite gromobrani, ali ni ta zaštita nije stoprocentna. Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Šta kažu stručnjaci da li je ovo mit ili istina?

Ne samo elektroinženjeri, nego svi mi koji smo nosili na popravku televizor posle udara groma potvrdiće da je istina. Kako kažu, potrebno je da isključite električne aparate – televizori, kompjuteri i telefoni su oni koji najčešće stradaju, ali ni, recimo, klima-uređaj ne bi smeo da radi u toku oluje. Grom može da prođe kroz otvorenu utičnicu i izazove požar u kući – a izazvaće ga još i lakše ako utičnice blokirate nameštajem.

Pošto su voda i vodovodne instalacije dobri provodnici, u toku grmljavine ne treba se kupati, niti prati sudove.

Ne perite sudove i veš i ne kupajte se kada napolju grmi

Ovo je zaista valjan razlog da se odmorite od kućnih poslova, barem dok oluja ne prođe. Metalne cevi koje prenose vodu da različitih uređaja u vašem domu su odlični provodnici struje, zbog čega se preporučuje da se uzdržite od pranja sudova i veša, ali i tuširanja tokom grmljavine.

Ne koristite fiksni telefon

Skoro svako vreme je dobro vreme za ćaskanje telefonom, osim tokom grmljavine. Ako bi munja udarila u telefonski stub, to bi moglo da izazove električni udar koji bi telefonskim linijama stigao i do vas. Bežični i mobilni telefoni, s druge strane, bezbedni su za korišćenje kada je napolju grmljavina.

Isključite iz struje sve elektronske uređaje

Struja naravno putuje kroz električne žice, kablove i utikače, zbog čega je potrebno da isključite svoje električne uređaje, ne samo da biste zaštitili sebe od strujnog udara, već i da biste sačuvali date uređaje od kratkog spoja ako udari grom u blizini vašeg doma i izazove preopterećenje napona. Laptopovi, tableti i elektronski čitači su bezbedni za upotrebu u zatvorenom prostoru sve dok nisu priključeni na punjač.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading