"VRATIO SE SA PIŠTOLJEM I OTIŠAO DO PREDNJEG DELA UČIONICE" Svi znamo ovu pesmu, a iza nje se krije jeziva i potresna priča (VIDEO)
Ilustracija

U proleće 1991. godine, pevač grupe Pearl Jam, Edi Veder, čitao je svoje jutarnje novine kada je naišao na šokantan naslov. Veder je bio zapanjen pričom i odmah je osetio potrebu da oda počast dečaku. Tako je nastala pesma "Džeremi", inspirisana životom i smrću Džeremija Dela. 

Ova pesma govori o dečaku koji se ubija u školi da bi se osvetio učenicima koji su ga mučili. Zasnovan je na istinitoj priči o Džeremiju Delu, petnaestogodišnjem studentu druge godine koji se ubio ispred svog časa engleskog u srednjoj školi Richardson u Ričardsonu, dražava Teksas, 8. januara 1991.

Edi Veder je saznao za Džeremija kada je pročitao je članak o incidentu u Dallas Morning Njuz, koji je glasio: „Pošto je izostao sa časa, nastavnik na njegovom drugom času engleskog rekao je Džeremiju da dobije listić za prijem iz školske kancelarije. Umesto toga, vratio se sa pištoljem, kako stoji u izveštaju policije. Otišao je direktno do prednjeg dela učionice.

„Gospođice, dobio sam ono za šta sam zaista tražio“, rekao je, a zatim stavio cev u usta i pucao."

U članku, koji netačno navodi Džeremijeve godine od 16 godina, dodaje se da su tri učenika Ričardsona izvršila samoubistvo 1988. godine.

Veder bi mogao da se poveže sa pričom Džeremija Dela jer je u njegovom sedmom razredu bilo dete sa sličnim sklonostima. U razgovoru sa Karen Blis 1991. godine, on je objasnio da je ovaj klinac „jednog dana doneo pištolj u razred“ i pucao u akvarijum u školi. Godinu dana ranije Veder se potukao sa ovim dečakom.

Reč u refrenu je „Džeremi je danas govorio na času“. Teško je razumeti ako ne govorite "Vederov jezik".

"Džeremi" je bio treći američki singl objavljen sa debi albuma Perl Džem-a, Ten, nakon "Alive" i "Even Flow". Četvrti singl, "Oceans", takođe je objavljen, ali je dobio vrlo malo radio pažnje i nije prošao baš najbolje. "Oceans" je bio jedini singl grupe koji je objavljen u Velikoj Britaniji.

Video spot

Scene benda u videu snimljene su u skladištu u lošem delu Londona. Klip je režirao Mark Pelington, koji je takođe snimio spot Alise in Chains za "Rooster", a kasnije je režirao film Arlington Road i nekoliko epizoda TV serije Cold Case.

U intervjuu za Songfacts sa Pelingtonom, rekao je:

„Poslali su mi pesmu i zapravo sam je preskočio na početku. Nije me odmah zainteresovala. Onda je moj producent rekao:

'Slušajte je još malo.' Slušao sam, i razgovarao sam sa Edijem, i on mi je objasnio istinitu priču o klincu iz Dalasa. Samo sam zaronila i uložio sebe u nju.

Napisao sam ovaj izuzetno dug, veoma strastven, razrađen tretman... koji sam izgubio na svom kompjuteru. Ali imao sam sve svoje beleške. Dakle, u ponovnom pisanju, postao je još slobodniji, a onda je postao malo impresionističkiji, ali su išli na to. Još uvek imam sve svoje originalne beleške i stvari za to. I onda su me ostavili na miru. Snimili smo bend u Engleskoj - snimili tri varijante Edija kako peva, što je bilo izuzetno intenzivno.

Još uvek se sećam snimanja, i sećam se njegove naelektrisane, intenzivne, gotovo posednute strasti u izvođenju. Bend je bio kao, 'Ne želimo da budemo u tome,' pa sam snimio malo višestrukih snimaka njih - hodajući okolo i njihova lica koja su malo u tome."

Godine 1993. video „Džeremi“ je osvojio četiri MTV nagrade za muzički video: video godine, najbolji grupni video, najbolji metal/hard rok video i nagradu za najboljeg režisera.

Primajući trofej za video godine, Edi Veder je rekao: „Da nije muzike, mislim da bih se upucao ispred učionice. To me je zaista održalo u životu, tako da se ovde krug zatvorio. Dakle, na snagu muzike, hvala." - rekao je Veder.

Album "Ten" prodat je u preko 10 miliona primeraka u Americi, što je poznato kao dijamantski status.

Komentari (0)

Loading