NAJJEFTINIJE GREJANJE U PRELAZNOM PERIODU Evo koliko struje troši klima uređaj
Foto: Shutterstock

U prelaznom periodu dok sezona grejanja još nije počela, mnogi zagrevaju svoje stanove na struju, najčešće uz pomoć klima uređaja i TA peći. Mali su potrošači i brzo zagreju manje prostorije, ali ne treba zanemariti da i ovi potrošači mogu znatno uvećati račun ukoliko su konstantno upaljeni. 

Manje popularne su grejalice i druga pomagala, koje stručnjaci nikako ne preporučuju jer "gutaju" struju, a greju samo dok su upaljeni.

Evo koliko troši klima uređaj

Prosečna klima troši, ugrubo, oko 1 kW struje, a ovih dana, i to u terminu kada se struja obračunava po višoj tarifi, one rade i 10 sati, a često i više. Na to koliko ona potroši struje utiče mnoštvo faktora - da li je nameštena da greje ili samo održava neku kućnu temperaturu, zatim kolika je prostorija u kojoj ona radi i kolika spoljna temperatura. Važan faktor je i izolacija objekta. 

Ako klima radi 10 sati dnevno, potrošnja je 91,62 dinara. To je nekih 2.750 dinara mesečno. U slučaju da radi 12 sati, mesečni trošak se penje na tačno 3.289 dinara.

Da biste se osigurali da klima vuče samo onoliko koliko mora, nije na odmet da proverite u kom su stanju filteri i spoljna jedinica klime, jer u slučaju da su zagušeni, uređaju će biti potrebno više vremena da zagreje prostoriju. S druge strane, struja se može uštedeti i kada se smanji temperatura. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

TA peć može dobro da zagreje

Osim klima uređaja, jedan od manjih potrošača je TA peć, koja takođe može dobro da zagreje prostoriju, a ne mora da bude uključena ceo dan.

Ako se peć uključuje noću kada je tarifa jeftinija, može se znatno uštedeti na računu. Tako peć sakuplja toplotnu energiju po nižoj tarifi, a "prazni" se kada vam je potrebno grejanje i kada je tarifa veća. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina tarifa, savetuje se i nabavka specijalnih tajmera koji omogućavaju automatsko uključivanje.

Imajući u vidu da se građani koji u stanovima nemaju centralno grejanje, na TA peć greju i zimi, govori koliko je ovaj potrošač za domaćinstvo isplativ.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading