ŽELE DA IZNAJME STAN U BEOGRADU Čuvajt se, ako je ovo uslov ne nasedajte u pitanju je prevara
Tviter printskrin

Početkom jeseni u Beogradu se beleži najveći broj prevara kada je izdavanje stanova u pitanju. Novac, koji vam vlasnik stana traži za kaparisanje, može označavati prevaru, ali postavlja se jedno pitanje: kako je prepoznati?

Pojavili su se prevaranti koji postavljaju oglase na društvene mreže, tačnije na stranicama za iznajmljivanje stanova. Oni za cenu, koja je manja od tržišne, nude navodnu luks nekretninu u centru grada. Kada studenti kontaktiraju vlasnika stana, on im kaže da ima već nekoliko zahteva jer je cena niska. Uz to doda da se trenutno ne nalazi u Srbiji i traži im avans od 200 evra kako bi stan bio kaparisan.

Gostujući u "Jutru" na Prvoj, gost Goran Kunjadić, stručnjak za sajber bezbednost, otkrio je kako da ne budete prevareni. Kako kaže, najvažnije je da ne verujete u to da je "nešto jeftino".

"Ova situacija je potpuno jasna. Deca dolaze iz unutrašnjosti, sa ne tako mnogo novca i žele da nađu što jeftiniji stan. Međutim, prvo treba da im bude sumnjivo ako neko nudi nešto što je mnogo jeftinije. Treba da postave sebi prosto pitanje, a to je 'zašto bi to neko radio?'. To je tipična prevara. Ona je postojala i ranije, samo što su sada prevaranti promenili metodu. Sada to rade preko društvenih mreža, u tom virtuelnom svetu, gde je teško odrediti identitet", rekao je Kunjadić i dodao:

"Međutim, u zabludi su i ti prevaranti. Oni misle da su anonimni, ali nisu. Može im se ući u trag po više osnova. Ako imate Fejsbuk stranicu ili nalog, Fejsbuk će vam otvoriti to. Možda ne vama, ali hoće nadležnim organima. Ako ih prijavite kao lažni profil, takođe će biti zatvoreni i potrebno je podneti prijavu MUP-u. Moguće je otkriti identitet počinioca. Istražni organi mogu da ga otkriju, pogotovo jer je tu umešan novac. Postavlja se pitanje gde je otišao taj novac. Takođe, neki ljudi koji žele da iznajme stan imaće broj telefona na koji lažni vlasnik javio. Iluzija je da su anonimni, jer se uvek mogu dalje procesuirati prema zakonu", istakao je stručnjak.

SAVET STRUČNJAKA

"Što se tiče studenata, ali i svih ostalih ljudi, savet je da ne nasedaju da je nešto jeftino. Osnova prevare počinje na tome da ćete nešto lako postići. Primera radi, osvojićete letovanje, dobićete nešto gratis. Treba se uveriti fizički, treba da vidite stan i vlasnika uživo. Na društvenim mrežama ništa nije sigurno. Insistirajte na fizičkom kontaktu, na tome da znate sa kim pričate", rekao je Kunjadić i istakao da se prevarant uvek može pronaći, čak i ako ugasi profile, isključi mobilni telefon ili promeni mesto stanovanja.

"Nije važno ako je prevarant ugasio profil. Što se tiče profila, Fejsbuk čuva arhivu, tako da će pronaći onoga ko stoji iza njega. Nema veze ako je stavio lažno ime i prezime, morao je da ga otvori preko nekog mejla, sa neke lokacije. On se locira fizički gde se nalazi, preko IP adrese. Što se tiče kartica, može da se locira odakle je poziv došao, bez obzira na sve", objasnio je stručnjak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading