KRALJIČINA SMRT IH JE PONOVO SPOJILA Princ Vilijam i princ Hari zajedno su sa svojim suprugama odali počast kraljici Elizabeti II
Profimedia

Kraljevski izvori kažu da je princ Vilijam pokušao da zakopa ratnu sekiru tako što je svom mlađem bratu, princu Hariju, pružio "maslinovu grančicu" od 11. sata, tražeći od njega da mu se pridruži u šetnji ispred zamka Vindzor nakon telefonskog razgovora sa njegovim ocem Čarlsom.

U sceni koja je očigledno oduševila kraljevske obožavatelje, koji su na stotine došli pred kapije imanja u Vindzoru da oplakuju kraljičinu smrt, Vilijam i Hari izašli su rame uz rame sa suprugama Kejt i Megan.

Dva para otišla su u šetnju od četrdeset minuta pregledavajući more cvetnih poklona postavljenih ispred kapija kraljevskog imanja u čast kraljice Elizabete II.

Stručnjaci predviđaju da bi ovaj trenutak mogao da predstavlja prekretnicu u narušenom odnosu između novoprozvanih Velsa i Saseksa, koji su bili u sukobu nakon serije štetnih intervjua Harija i Megan.

Saseksi iz Montesita su zbog toga bili u Velikoj Britaniji na pseudo kraljevskoj turneji kada se kraljičino zdravlje iznenada pogoršalo u četvrtak.

Veruje se da Saseksi ranije nisu planirali da se sastanu sa Velsima, uprkos tome što su boravili u kolibi Frogmor, samo 700 metara od vikendice Vilijama i Kejt Adelaide.

Međutim, i Vilijam i Hari su u četvrtak trčali u Balmoral nakon što je postalo jasno da je kraljičino zdravlje narušeno.

Portparol Kensingtonske palate rekao je da je princ od Velsa pozvao Suseske da se pridruže njemu i princezi od Velsa tokom jučerašnje večernje šetnje.

Međutim, prema  navodima Njuojorka Tajmsa, kampovi su prethodno zahtevali produžene pregovore koji su odložili njihov dolazak za četrdeset i pet minuta.

Visoki izvor iz Palate je rekao: "Princ od Velsa je ranije pozvao vojvodu i vojvotkinju od Saseksa da mu se pridruže i princezi od Velsa.

"Princ od Velsa je mislio da je to bila važna demonstracija jedinstva za kraljicu u neverovatno teškom trenutku za porodicu."

Prijatelj Saseksa i omiljeni novinar Omid Scobie je kasnije na Tviteru tvrdio da je poziv upućen u jedanaestom satu.

Međutim, nagoveštavajući da je Vilijam spreman da pruži Hariju maslinovu grančicu i radi na topljenju leda između njih, izjavio je:

"To je, bez sumnje, značajan trenutak u istoriji odnosa između dva brata".

Smatra se da je ovo pravo iznenađenje jer prvi put su ova dva para zajedno u javnosti od Dana Komonvelta 9. marta 2020.

I to je prvi put da su Vilijam i Hari viđeni zajedno u javnosti otkako su se pridružili otvaranju memorijala u čast njihove majke, princeze Dajane.

Hari i Megan, koji su pre dve godine senzacionalno dali otkaz na prvoj liniji fronta da bi sami napali u Kaliforniji, a zatim izneli niz optužbi za bombe protiv Firme, držali su se za ruke dok su gledali poklone, a Hari je u jednom trenutku s ljubavlju pružio ruku na Meganovim leđima.

Videli su ih kako pokazuju na različite poklone i razgovaraju o njima dok su im članovi gomile mahali.

U jednom trenutku, Vilijamu je data mala igračka medveda Padington, koju je on predao pomoćniku.

Videli su ga kako lagano dodiruje Kejtina leđa u jednom dirljivom trenutku.

U jednom trenutku Kejt je čučnula i počela da razgovara sa detetom koje je počelo da plače. Dete je prestalo da plače kada mu je Kejt prišla.

Jedan dobronamernik je rekao da je Kejt  rekla deci koja su se tu nalazila da ju je njen najmlađi sin Luis - koji je ukrao srca nacije tokom proslave platinastog jubileja - utešio rekavši joj: "Barem je sada baka sa pradedom".

Još jedan kraljevski obožavalac koji je razgovarao sa Harijem i Megan rekao je za MailOnline: "Divno je videti ih oboje zajedno. Možda mogu da se vrate u pravi odnos. Divno talasanje prolazilo je kroz gomilu dok su se približavali.

Nadamo se da će isceljenje između Harija i njegovog brata sada početi. Tako sam uzbuđena što sam ih oboje videla zajedno. Divno je."

 Drugi je dodao: "Možda će izgraditi neke mostove. Možda je to bila kraljičina želja."

 A jedna devojka, koja je zagrlila Megan tokom šetnje, rekla je da joj je drago što vidi Velse i Sasekse ponovo zajedno.

Samo nekoliko trenutaka ranije, princ od Velsa odao je emocionalnu počast svojoj pokojnoj baki, opisujući je kao "izvanrednog lidera, čija je posvećenost zemlji, kraljevstvima i Komonveltu bila apsolutna".

Kraljevski dvorjani su najavili da će se kraljičina sahrana održati u Vestminsterskoj opatiji u ponedeljak 19. septembra u jedanaest časova.

Visoki zvaničnici palate otkrili su da će hrastov kovčeg Njenog Veličanstva, koji leži u plesnoj sali u zamku Balmoral, u nedelju, 11. septembra, biti odnesen cestom do palate Holirudhaus u Edinburgu, na šestočasovno putovanje mrtvačkim kolima.

Kraljica će zatim biti u Vestminster holu od srede 14. septembra pre državne sahrane.

Vojvoda od Jorka obavio je ruke oko svoje porodice, uključujući svog brata i snaju, princa Edvarda i Sofi, groficu od Veseksa, ubrzo nakon što je izašao iz kavalkade Rendž Roversa pre nego što je mahnuo gomili ožalošćenih na imanju u Aberdinširu na putu na privatnu crkvenu službu.

Princ Endru je tešio svoje uplakane ćerke Eugenie i Beatriče, pre nego što je odao dirljivu počast svojoj majci.

Kralj Čarls III zvanično je proglašen na istorijskoj ceremoniji u palati Sent Džejms u Londonu.

Odao je lično priznanje svojoj dragoj majci kraljici Elizabeti II, pre nego što se zakleo da će poštovati britanski ustav.

Kasnije je odvezen u Bakingemsku palatu, gde je držao audijenciju sa premijerkom Liz Trus, visokim članovima njenog kabineta i nadbiskupom od Kenterberija.

Po izlasku iz palate za Klarens Haus, kralj i kraljica supruga Kamila su pozdravili dobronamernike u Stable Iard-u, ispred tržnog centra.

Odjeknuli su ovacije i aplauzi dok su se rukovali i primali bukete cveća od ljudi koji su čekali satima.

Čuli su se uzvici "Bože čuvaj kralja" uz hor državne himne.

BONUS VIDEO:


 

 


 


 

Komentari (0)

Loading