Bila je u PAKLU dugova I GUŠILA SE U besparici: Uvela je pravilo od TRI DANA i spasila se

Vesti 17.08.2022 22:40 0

Novinarka Džejmi Rapaport, koja piše za američki portal"Thought Catalog", otkrila je u kolumni kako se „izvukla“ iz finansijskih dugova. Naime, počela je da se drži pravila trodnevnice

Bila je u PAKLU dugova I GUŠILA SE U besparici: Uvela je pravilo od TRI DANA i spasila se

Shutterstock

"Tek kada sam videla razočarenje u maminim očima kada sam je po deseti put zamolila da mi pozajmi novac da popravim auto, shvatila sam da ne mogu više da živim u dugovima. Nisam ništa uštedela 2016. "Kasnila sam sa plaćanjem u banci, auto mi je ispuštao čudne zvukove. Znala sam da moram da se promenim", napisala je Džejmi, koja tvrdi da je oduvek znala da mora da štedi.

„Rekla sam sebi da ću početi da upravljam svojim novcem kada dobijem bolje plaćen posao. I dobila sam bolje plaćen posao, ali sam potrošila svaku paru koji sam dobila. I dalje sam kupovala skupu kafu i sendviče.

Vidim nešto i moram to da kupim

Tvrdi da nije mogla ništa da uštedi jer je stvari kupovala impulsivno. Kada bi primetila neki predmet, morala je da ga ima. Kaže da joj je majka dala jedan veoma dobar savet: „Rekla mi je da ako i dalje želim nešto sutra, mogu da se vratim da  kupim i da se ne osećam krivicu. Slušala sam je te noći i dan-danas se ne sećam šta sam htela da kupim“.

"Ležala sam u krevetu, pod stresom kao i obično, kada sam razmišljala o svemu što sam naučila o uštedi novca. Odlučila sam da konačno moram to da primenim i vidim koliko dobro funkcioniše. Podigla sam 20 dolara u gotovini nakon što sam platila kiriju i osiguranje automobila i imala sam za cilj da novac koji sam prikupila traje što duže. U početku je bilo izuzetno teško. Odbijala sam da izlazim sa prijateljiima.Ignorisala sam iskušenja. Počela sam da štedim!" Dve nedelje kasnije, dobila je platu, ali je i dalje štedela. Kada je nakon nekog vremena pogledala svoj bankovni račun, primetila je da na računu ima 200 dolara. Tada je shvatila da može bez problema da štedi i odlučila je da se pridržava nekoliko pravila.

Pravilo tri dana

„Rekla sam sebi da neću kupiti proizvod ako mogu da ga koristim samo jednom (kafa, brza hrana), ali ako bih zaista želela taj proizvod tri dana kasnije, mogla bih da se vratim i priuštim ga. Ne znam koje sve impulsivne kupovine je sprečilo ovo pravilo od tri dana. Sećam se samo da sam tri dana žudela za sendvičom, a onda sam se nagradila. Sećam se da sam bila razočarana jer sam mogla da napravim bolji, brži i jeftiniji u sopstvenoj kući. Štedela sam novac , vreme i gubitak težine je bo očigledan jer sam bio svesnija čime hranim svoje telo."

 
Komentari (0)
Loading