Ove žene su se pred selom ZAKLELE da će živeti kao MUŠKARCI: Burneše su DEVICE koje žive na području Kosova, Crne Gore i Albanije (VIDEO)

K.Ć. Vesti 15.08.2022 14:16 2

Burneše su žene koje su se obavezale da će svoj celi život provesti kao muškarci. Oblačiće će se kao muškarci, radiće kao muškarci, biće samo u muškom društvu i živeće u celibatu

Ove žene su se pred selom ZAKLELE da će živeti kao MUŠKARCI: Burneše su DEVICE koje žive na području Kosova, Crne Gore i Albanije (VIDEO)

Printscreen/Youtube

"Burneše", danas njih 30-ak, žive u teško dostupnim planinskim selima Albanije, Kosova i Crne Gore. Albanke koje su se, iz raznih razloga, povinovale običaju koji datira još iz 15. veka, pristale su da se fotografišu. Amerikanka Žil Piters uradila je pre par godina seriju snimaka koje je javnosti predstavila u posebnoj izložbi u Majamiju.

Višegodišnji rad

U tekstu koji je pratio fotografije sedam "burneša", ona je navela da je na ovom projektu radila od 2008. godine. Navela je da je uspela da zadobi poverenje sedam žena koje su pristale da se fotografišu i pričaju o svom životu. Neke od žena su u međuvremenu umrle, prenosi "Avaz".

- Kada sam prvi puta čula za ovaj fenomen, bila sam fascinirana! Nisam mogla ni pomisliti da takvo nešto postiji. Zaputila sam se u Albaniju. Moja prva poseta toj zemlji na Balkanu bila je 2009. godine. U Tirani me je iznenadilo da niko ne zna da "burneše" postoje. Istraživala sam dalje i put me je odveo na sever, prema Prokletijama, planinskom masivu koji pokriva tri države - Kosovo, Crnu Goru i Albaniju. Tamo sam se susrela s "burnešama". Na priči sam radila tri godine. Od njih 30, koliko sam ih upoznala, sedam je pristalo govoriti. Njihove priče su bolne i herojske - navela je Piter.

Seriju fotografija naslovila je "Albanske devojke koje su se zaklele na nevinost".

Hajdari je pristala da bude "burneša" kako bi brinula o porodici svog preminulog brata. Prema običajnom pravu Albanaca, ako porodica ostane bez muške glave, sav njen imetak prelazi u ruke najbližeg muškarca iz porodice neveste ili slične rodbine.

Ove žene su se pred selom ZAKLELE da će živeti kao MUŠKARCI: Burneše su DEVICE koje žive na području Kosova, Crne Gore i Albanije (VIDEO)

Printscreen/Youtube

 

Hajdari je odlučila da svoj život žrtvuje zarad dece svoga brata. Slikala se pred kućom koju je preuzela, kako bi pokazala da je posao uradila dobro.

- Običaj je bio da se žena pojavi pred savetom staraca sela i javno zakune da će sačuvati svoju nevinost i ponašati se i živeti kao muško. Kada sam rekla da ću to učiniti, svi muškarci sela sakupili su se na glavnom trgu. Došli su stari, ali i mladi. I ja sam se zaklela. Reč sam održala - rekla je Hajdari.

Lume Braha ima 42 godine. "Burneša" je postala kako bi izbegla ugovoreni brak.

- Žene žive u izuzetno lošim uslovima. Za sve se pitaju muškarci. Uvek sam bila nemirnog duha i bilo mi je naporno stalno objašnjavati gde ću, šta ću, zašto ću. Kada sam čula da su mi našli supruga, svega mi je već više bilo dosta! Izašla sam pred selo i zaklela se na nevinost. Danas sam slobodan čovek. Moj je život lep. Svakome ko želi slobodu, ako može ispoštovati zakletvu, savetujem da prati moj put - ispričao je Lume.

U videu koji je Piters objavila na svojoj internet stranici, on priča kako slobodno ide gde hoće i radi šta želi.

- Ne volim tuče. Ali ne bežim od toga da dam batine onome ko ih traži. Tako da se desi i da se potučem. Ne ovde u selu, ovde mi je jako lepo. Tučem se u gradu. Najčešće zato što neko kaže nešto što ne volim da čujem, što nije lepo. I najčešće je to "nešto" upućeno ženama - priča Lume.

Ispunjenje sudbine

Haki se zaklela na celibat iz čvrstog uverenja da je to njena sudbina.

Ove žene su se pred selom ZAKLELE da će živeti kao MUŠKARCI: Burneše su DEVICE koje žive na području Kosova, Crne Gore i Albanije (VIDEO)

Printscreen/Youtube

 

- Tako mi je propisano. Ja to znam. To što živim kao muškarac omogućilo mi je da sebi i svojima osiguram dobar život. Mi od poljoprivrede živimo jako lepo - ispričala je ona polovinom 2013. godine. Četiri godine kasnije umrla je, prenosi "Avaz".

Ćamila je bila kćerka miljenica svog oca. Bila mu je toliko naklonjena da je odlučila postati "burneša" kako bi mu time podarila poklon koji nikada nije mogao imati - sina.

- On je umro srećan. I ja živim srećno - rekla je ona.

Škurtan je u svojoj priči navela da je bila i visoki oficir albanske vojske u vreme socijalizma.

- Muškarci su znali da sam "burneša". I svi su me izuzetno poštivali - ispričala

BONUS VIDEO

Komentari (2)
Loading
gege
15.08.2022 17:38

i? jel ih neko dira? zivi kako oces samo nemoj da vrsis propagandu....

BOGDAN
15.08.2022 20:02

U MOJE SELO TAKVE OSOBE NAZIVAMO "DEVESCINA"NISU LEZBEJKE NEGO JEDNOSTAVNO MUSKARCI ROGENI U NEKAKVO CUDNO TELO.MUSKARCE NAZIVAMO "DEVESILJ" MUSKARAC CEO ZIVOT PROVEDE SAM NEZAINTERESIRAN ZA NIKAKVU ZENSKU OSOBU PO KARAKTER SU MIRNI I NE OPASNI ZIVE SVOJ ZIVOT KAKO JE NJIMA BOG ODREDIJO I TO JE TO.