TAUER Zloglasni zatvor na obali Temze: Mučilište usred Londona
Profimedia

Londonska Kula  ili kolokvijalno Tauer je srednjovekovna tvrđava koja čini jednu od središnjih gradskih tačaka i nalazi se na istočnom rubu istorijskog središta Londona uz samu severnu obalu reke Temze. Pod tim imenom se često identifikuje središnja četvorougaona građevina u središtu (Bela Kula), no ona predstavlja i kompleks građevina opasanih odbrambenim zidom i jarkom.

Središnji dio Londonskog Tauera, Belu Kulu izgradio je engleski kralj Viljem Osvajač 1078. godine, primarno sa zadatkom odbrambene tvrđave koja je trebalo da štiti normanske osvajače Engleske od spoljnih osvajača ali i od stanovništva Londona. Izgrađena je od kamena uvezenog iz Francuske na temelju nacrta i pod nadzorom Francuza Gundulfa, biskupa od Ročestera. U 12. veku kralj Ričard Lavlje Srce naredio je da se tvrđava opaše odbrambenim zidom i jarkom, a jarak je potpuno završio i učinio svrsishodnim kralj Henri Treći koji je ujedno tvrđavu, izgradnjom pratećih zgrada, učinio tada najvećom kraljevskom palatom i rezidencijom. Gradnju celokupnog kompleksa završio je engleski kralj Edvard Prvi u 13. veku.

No, Londonski Tauer je mnogo poznatiji po svojoj funkciji zatvora, mučilišta i gubilišta za visokopozicionirane kraljevske zatvorenike i protivnike od kojih su većina bile značajne osobe engleske istorije, kao na primer: engleski kralj Henri Šesti i njegova supruga Margareta Anžujska, brat kralja Edvarda Četvrtog Džordž, kralj Edvard Peti i njegov brat Ričard, druga supruga kralja Henrija Osmog Ana Bolen i njena snaha Džejn i mnogi drugi. jedan od poslednjih zatvorenika Tauera bio i nacistički funkcioner Rudolf Hes koji je u maju 1941. proveo četiri dana zatvoren u kuli.

Danas se u Londonskom Taueru čuva kruna kraljice Elizabete Druge i kraljevski dragulji. Londonski Tauer obezbeđuje elitna grupa čuvara „Beefeaters“ (Žderači goveda) koji su svoj naziv dobili po tome što su tokom prošlosti, u doba kada je to bila retkost, bili hranjeni kvalitetnim mesom). Danas ti čuvari, osim poslova čuvanja samog zdanja obavljaju i poslove turističkih vodiča. Još jedan kuriozitet se vezuje uz Londonski Tauer, a to su gavrani koji su se smestili u tvrđavi i tu su već vekovima. Trenutno ih je osam i svaki od njih ima svoje ime.

U Taueru se nalazi i svetski poznata kolekcija „Dragulji Krune“ koju čini tačno 23.578 komada dragog kamenja. Zaštićeni su staklom otpornim na bombe. Tu se nalazi  i Muzej strelaca, koji sadrži ogromnu kolekciju naoružanja britanskog Pešadijskog puka, uključujući 12 medalja Viktorijinog krsta koje je osvojio puk, ali i uniformu i medveđu kožu kralja Džordža Petog.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading