BIG BEN Najprecizniji sat na svetu
Foto: Shutterstock

Sama kula je formalno bila poznata kao Kula Svetog Stefana do 2012. godine, kada je preimenovana u Elizabetinu kulu povodom dijamantskog jubileja Elizabete Druge u čast 60. godišnjice njenog vladanja. Kazaljke na satu su dugačke 2,7 i 4,3 metra, a sama ova sahat kula visoka je 97,5 metara.

Sat je dizajnirao 1852. godine Edmund Beket Denison (kasnije je dobio titulu sera i Lorda od Grimtofa) u saradnji sa kraljevskim astronomom Džordžom Arijem i časovničarem Edvardom Dentom. Denisonov glavni doprinos bio je novi gravitacioni sistem koji je satu dao neviđenu preciznost. U satu sa klatnom, pokretnom točku je dozvoljeno da se rotira kroz korak jednog zuba za svaki dvostruki zamah klatna i da prenosi impuls klatnu kako bi ga održao u ljuljanju. Big Ben se navija tri puta nedeljno, a namotavanje traje preko sat vremena.

Kula ima satove na sve četiri strane a na bazi svakog od satova pozlaćenim slovima na latinskom jeziku piše: „Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju“.

Sat i zvono su postavljeni zajedno 1859. Prvo livenje zvona nije uspelo; drugo livenje je napravio Džordž Mirs iz Livnice Bela Vajtčepela i do tornja ga je dovukla zaprega od 16 konja. Ubrzo nakon što je instaliran, i na njemu je došlo do pukotine i bio je van upotrebe sve do popravke 1862. godine. Dve godine tokom Prvog svetskog rata, Big Benovo zvono je bilo tiho kako bi sprečilo neprijateljske letelice da ga koriste kao lokaciju za bombardovanje Doma parlamenta, a tokom Drugog svetskog rata njegov sat nije bio osvetljen iz istog razloga. Godine 1934. i 1956. godine zvono je restaurirano i popravljeno, a radovi na održavanju sata su obavljeni 2007. godine. Big Ben je precizan u roku od dve sekunde nedeljno a  klatno se podešava tako što se težini dodaju peniji napravljeni pre decimalizacije valute Ujedinjenog Kraljevstva 1971. godine. Svaki peni uzrokuje da Big Ben žuri ili kasni samo 0,4 sekunde dnevno.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading