OTKRIVENE MRAČNE TAJNE MAJKE TEREZE Novac završavao u Vatikanskoj banci, a decu lečile molitvom?!
Foto: Biography.com

Majka Tereza, sinonim humanosti, za života je bila poznata kao zaštitnica bolesnih i siromašnih, ali dokumentarni film britanske televizijske kuće Sky Majka Tereza: Za ime Božje prikazuje, kako prenosi Unilad, njenu mnogo mračniju stranu.

Majka Tereza je 1969. godine postala svetski poznata nakon što je BBC objavio dokumentarac koji je prikazivao njen rad u Indiji, koji je uključivao organizaciju narodnih kuhinja, mobilnih klinika, otvaranje sirotišta i škola. Nobelovu nagradu za mir dobila je deset godina kasnije.

„Časne sestre nisu lečile ljude, nego su molile za njih“

Međutim, ozbiljne kritike primila je zbog svog stava u slučaju zlostavljanja dece u Crkvi, kada je za zlostavljanje optužen velečasni Donald Megvajer. Ona je tada kod vlasti lobirala za njega pišući im pisma i uveravajući ih da je nevin, što je navodno omogućilo velečasnom da dalje zlostavlja decu. Osim toga, prebacuje joj se i što je većinu novaca, koje je njena organizacija primila kroz donacije, prebacila u Vatikansku banku.

U dokumentarcu se pojavljuju i svedoci, poput doktora Džeka Pregera, koji su radili u organizaciji Majke Tereze.

„Časne sestre se nisu propisno brinule o ljudima. Iste igle koristile su se više puta i nisu bile sterilisane. Jednoj ženi, koja je trpela bolove zbog opekotina, nisu hteli da daju analgetike, ja sam joj ih prokrijumčario. Imale su dovoljno novca da vode pristojnu bolnicu za siromašne, ali to se nije dogodilo. Govorile su: ‘Molićemo da im se olakšaju bolovi’, a nisu ništa učinile kako bi ih lečile“, rekao je lekar u dokumentarcu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading