NA FEJSBUKU PRIVREMENO DOZVOLJENO NASILJE Ali samo kad su Rusi u pitanju, Moskva pokrenula krivični postupak protiv kompanije Meta
EPA

Ruski istražni komitet pokrenuo je krivični postupak protiv kompanije Meta zbog njene odluke da na svojim platformama (Facebook i Instagram) dozvoli korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika.

"U Glavnom istražnom odeljenju Ruskog istražnog komiteta pokrenut je krivični postupak u vezi sa nezakonitim pozivima na ubistvo i nasilje nad državljanima Ruske Federacije od strane zaposlenih u američkoj kompaniji Meta, koja je vlasnik društvenih mreža Facebook i Instagram”, navodi se u poruci na Telegram kanalu Ruskog istražnog komiteta.

Napominje se da je ranije pres-sekretar kompanije Meta, Endi Stoun, na društvenoj mreži najavio “privremeno ukidanje zabrane podsticanja na nasilje protiv ruske vojske”, nazivajući to oblikom političkog izražavanja.

“Ove radnje sadrže znake krivičnih dela iz članova 280, 205.1 Krivičnog zakonika Ruske Federacije – (javni pozivi na sprovođenje ekstremističkih aktivnosti; pomoć terorističkim aktivnostima)”, ističe se u poruci. 

Dodaje se da se, u okviru krivičnog predmeta, preduzimaju neophodne istražne mere kako bi se dala pravna ocena radnji Endija Stouna i drugih zaposlenih u američkoj korporaciji.

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije traži od suda da Metu prizna kao ekstremističku organizaciju i zabrani njeno delovanje u Rusiji.

Roskomnadzor kaže da će pristup Instagramu u Rusiji biti ograničen.

Podsetimo, Facebook i Instagram će dozvoliti korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika samo u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu, objavio je Reuters sinoć nakon uvida u određene interne mejlove Meta platforme, što je, kako se navodi, privremena promena u politici o govoru mržnje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading